U DEVETOJ DECENIJI BLISTAVOG DUHA: Glumica Jane Fonda i dalje živi i izgleda kako želi!

Njen profesionalni uspeh bio je u suprotnosti sa njenim ličnim životom, koji je često bio opterećen skandalima i kontroverzama

Rođena u Njujorku od legendarne filmske zvezde Henrija Fonde i njujorške ljupke Frensis Simor Brokau, rođene u Ontariju, Džejn Simor Fonda je rano bila predodređena za neobičan i uticajan život u centru pažnje. Iako je u početku pokazivala malo sklonosti da prati zanat svog oca, Džošua Logan ju je podstakao da se pojavi sa svojim ocem u produkciji Omaha Communiti Theatre „The Countri Girl“ iz 1954. godine. Njeno interesovanje za glumu poraslo je nakon što je upoznala Li Strazberga 1958. i pridružila se Studiju glumaca. Njen debi na ekranu u filmu Tall Stori (1960) (režija Logan) označio je početak veoma uspešne i cenjene glumačke karijere.

Njen profesionalni uspeh bio je u suprotnosti sa njenim ličnim životom, koji je često bio opterećen skandalima i kontroverzama

Njeno pojavljivanje u nekoliko rizičnih filmova (uključujući Barbarelu (1968)) tadašnjeg muža Rodžera Vadima pratilo je ono što je postalo njen najkontroverzniji period: njeno prihvatanje razloga protiv establišmenta i posebno njene antiratne aktivnosti tokom Vijetnama Rat. Njeno političko angažovanje se nastavilo sa kolegom aktivistom i suprugom Tomom Hejdenom krajem 1970-ih i početkom 1980-ih.

Osamdesetih godina prošlog veka započela je ludilo za aerobnim vežbama objavljivanjem „Knjige za vežbanje Džejn Fonde“.

Njena glumačka karijera počela je pojavljivanjem u brodvejskoj predstavi There Vas a Little Girl (1960) i filmu Tall Stori (1960), a nastavila je da se pojavljuje u brojnim stripovima 1960-ih, uključujući Cat Ballou (1965) i Barefoot u parku (1967).

Foto: youtube-printscrinDžejn Fonda je dva puta dobitnica Oskara, glumica (najbolja glumica 1971. za Klute i 1978. za Coming Home), autorka, aktivistkinja i fitnes guru.
Njena karijera je trajala više od 50 godina, akumulirajući korpus filmskog rada koji uključuje preko 45 filmova i ključni rad u ime političkih razloga kao što su prava žena, Indijanci i životna sredina.
Ona je sedmostruka dobitnica Zlatnog globusa, dobitnica počasne Zlatne palme, dobitnica AFI nagrade za životno delo 2014. i dobitnica nagrade Stenli Kjubrik za izvrsnost u filmu za 2019. u okviru Britanije BAFTA nagrada.

Džejn je proslavila svoj 80. rođendan tako što je prikupila po milion dolara za svaku od svojih neprofitnih organizacija, Džordžiju Kampanju za moć i potencijal adolescenata i Ženski medijski centar.
Džejn vodi akciju na Fire Drill Fridais, nacionalnom pokretu koji protestuje zbog neaktivnosti vlade u pogledu klimatskih promena. Njena najnovija knjiga „Šta mogu da uradim? Moj put od klimatskog očaja do akcije, „detaljno opisuje njeno lično putovanje sa pokretom i pruža rešenja za zajednice za borbu protiv klimatske krize, objavljeno je 8. septembra 2020. preko Penguin Press-a.
Foto: Youtube printscrin

Ostavite komentar