CENE I DALJE OSTAJU OGRANIČENE Momirović: Nastavićemo da ih uredbama držimo pod kontrolom

Vlada će i u narednom periodu uredbama ograničavati cene pojedinih artikala, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Cilj donošenja takvih uredbi je da se obezbede dobra snabdevenost tržišta i pristupačne cene.

„Cene najvažnijih artikala u našim prodavnicama, ne svih ali onih najvažnijih, su najniže u regionu i Evropi i trudićemo se da tako i ostane“, kazao je Momirović na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

On je podsetio da je Vlada Srbije u prethodnom periodu zbog situacije na svetskom tržištu bila prinuđena da pod kontrolom drži cene energenata i nekih poljoprivrednih proizvoda i dodao da će se sa tim nastaviti.

Obraćajući se poslanicima Momirović je istakao da se Vlada Srbije izborila da gorivo za poljoprivrednike u Srbiji po ceni od 179 dinara za litar bude jeftinije nego za ostale potrošače.

„Srbija ima veoma razvijenu industriju hrane i to se pokazalo kao jak oslonac naše države i u korona krizi i sada u najnovijim okolnostima kada imamo rat na istoku Evrope. Pokazalo se da mi možemo da se oslonimo na našu poljoprivredu i prehrambenu industriju i to će biti fokus i ovog ministarstva i Vlade Srbije i nadalje“, rekao je ministar.

Državni sekretar u Ministarstvu Veljko Odalović je rekao da je rebalansom budžeta obezbeđen novac da se neke neizmirene obaveze prema poljoprivrednicima izmire i da se sada radi na tome.

Naveo je i da je naša spoljnotrgovinska razmena poljoprivrednih proizvoda u prvih devet meseci ove godine bila 5, 6 milijardi evra, pri čemu je vrednost izvoza bila 3,5 milijardi evra, a uvoza 2,1 milijardu evra.

Odalović je kazao i da će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Ministarstvom trgovine reagovati pred predstojeće praznike, pa je pojasnio da će to podrazumevati mere kojima će se postići dobra snabdevenost tržišta i izbegavanje nestašica.

Ostavite komentar