KLIJENTIMA RAČUNI ODRŽAVANJA PO MINIMALNOJ CENI! Nova mera narodne banke u korist građana

Osim što banke moraju da vrate cenovnike svojih usluga za 30 odsto, NBS je donela još mera u korist građana.

Narodna banka Srbije je uvela i novinu – sve banke će klijentima morati da ponude garantovani tekući račun po ceni od 150 dinara mesečno.

Banke u Srbiji narednih godinu dana neće menjati cene svojih usluga. One koje su poskupele od početka prošle godine do danas, od septembra će naknade smanjiti 30 odsto, pod uslovom da tako ne padnu ispod prethodnog iznosa.

Istovremeno, Narodna banka Srbije je uvela i novinu – sve banke će klijentima morati da ponude garantovani tekući račun po ceni od 150 dinara mesečno.

Ovo je ukratko rezultat džentlmenskog dogovora centralne i komercijalnih banaka, ali i seta mera same NBS. Na ovaj način Narodna banka Srbije pokušava da sačuva standard građana, pa i nivo inflacije od udara koji stiže zahvaljujući “kreativnom” tumačenju prava banaka.

– Uvodimo novinu u regionu, obaveznu minimalnu uslugu po garantovanoj ceni – najavila je juče guverner Jorgovanka Tabaković. – Za 150 dinara mesečnog održavanja građani će imati osnovni dinarski tekući račun, besplatno podizanje gotovine sa šaltera i bankomata svoje banke, kao i besplatnu debitnu karticu. U okviru paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

– Banke će, takođe, ubuduće morati da nas obaveste najmanje 45 dana ranije o svakoj promeni cene usluga – istakla je Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka je proračunala i koliki bi efekat građani mogli da osete od septembra, kada banke, koje su poskupele usluge, budu pojeftinile 30 odsto. U narednih godinu dana benefit na zbirnom nivou bi mogao da bude sedam milijardi dinara.

1 komentar na vest “KLIJENTIMA RAČUNI ODRŽAVANJA PO MINIMALNOJ CENI! Nova mera narodne banke u korist građana”

Ostavite komentar