KREĆE PROMENA STRUJOMERA U SRBIJI: Evo šta to znači za građane i koliko će da košta

Zamena brojila ključna je kako bi Srbija prešla na daljinsko očitavanje

Plan je da se u narednih šest godina obezbedi daljinsko učitavanje u čitavoj zemlji što bi donelo višestruku korist. U prvoj fazi brojila će dobiti Niš, Kraljevo i Čačak. Zbog toga su sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisana dva ugovora – Ministarstvo finansija o garancijama i „Elektrodistribucija Srbije“ o zajmu za prvih 40 miliona evra.

„Novi sistem koji ćemo instalirati u narednom periodu biće u mogućnosti da prepozna sve negativnosti koje postoje na našem sistemu. Što znači da ćemo moći da pratimo kvalitet isporučene električne energije“, rekao je direktor poslovnog sistema „Elektrodistribucije Srbije“ Saša Stefanović i dodao da je vrednost projekta 80 evra i da će biti sproveden u dve faze.

Zamena brojila ključna je kako bi Srbija prešla na daljinsko očitavanje, a pametna brojila su uslov za to, kao i postavljanje solarnih panela. Korist od svega toga je i energetska i ekološka.

SMANJENJE UGLJEN-DIOKSIDA

„Veoma sam srećna što možemo da podržimo modernizaciju srpske elektromreže. Ovo će dovesti pre svega do smanjenja ugljen-dioksida za 5.000 tona godišnje i pomoći integraciji obnovljivih izvora energije“, rekla je Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu.

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović istakla je se prave određeni gubici u distributivoj mreži koji iznose oko 200 miliona evra i da bi taj novac trebalo da sačuvamo. Kako kaže, jedan od načina je upravo instaliranje pametnih brojila.

Prva faza ugradnje pametnih brojila treba da se završi do 2025. godine, a ceo posao daljinskog očitavanja treba da se omogući do kraja 2027.

Ostavite komentar