NAJVEĆA ENERGETSKA KRIZA U ISTORIJI: Cene skaču iz dana u dan, a evo zašto svi gledaju ka Rusiji!

U toku je globalni skok cena.

Domaćinstva širom Evrope suočavaju se sa znatno većim zimskim računima za struju zbog globalnog skoka veleprodajnih cena električne energije i gasa, a grupe potrošača upozorile su da bi najugroženiji u regionu mogli biti pogođeni nestašicom goriva.

Zašto su tako visoke cene?

Energetske kompanije plaćaju veleprodajnu cenu za kupovinu gasa i električne energije, koje zatim prodaju potrošačima. Kao i na svakom tržištu, ovo može ići gore ili dole, vođeno ponudom i potražnjom. Cene obično rastu kao odgovor na veću potražnju za grejanjem i to što ljudi uključuju zimi ranije, dok su one u letnjem periodu obično niže.

Ipak, cene su skočile u nebo zbog niskih zaliha skladišta gasa, visokih cena uglja u Evropskoj uniji, manje isporuke tankera tečnog prirodnog gasa zbog veće potražnje iz Azije, manje isporuke gasa iz Rusije nego obično, niske proizvodnje obnovljivih izvora energije i zastoja u infrastrukturi.

Referentne evropske cene gasa u holandskom čvorištu TTF porasle su za više od 400% od januara, dok su referentni nemački i francuski ugovori o snazi energije više nego udvostručeni.

Koliko bi to moglo da potraje?

Zimska grejna sezona u Evropi obično počinje u oktobru, a ne očekuje se da će veleprodajne cene značajno pasti tokom ostatka ove godine, uprkos obećanjima nekih dobavljača o dodatnom gasu. Mnogi analitičari očekuju da će cene ostati povišene i sledeće godine.

Rusija, najveći evropski snabdevač gasom, izjavila je ove nedelje da bi sertifikacija podvodnog gasovoda Severni tok 2 iz Rusije u Nemačku, koja očekuje odobrenje nemačkog regulatora, mogla bi da ohladi skokovite evropske cene gasa.

Regulator, koji je u septembru rekao da ima četiri meseca za završetak sertifikacije, rekao je da ne može isključiti da bi operacije Severnog toka 2 mogle uskoro početi, dodajući da su ispunjeni svi tehnički zahtevi.

Međutim, Gaspromove mogućnosti da isporučuje veće količine u Evropu mogle bi biti ograničene ove zime jer još uvek pune sopstvena domaća skladišta gasa i već proizvode blizu desetogodišnjeg maksimuma, rekli su analitičari Bank of America.

Prošlog meseca, norveški „Equninor EQNR.OL“, drugi najveći evropski snabdevač, rekao je da će povećati izvoz prirodnog gasa u Evropu. Norveška snabdeva nešto manje od trećine britanskog gasa.

Zašto maloprodajne cene rastu?

Mnogi snabdevači energijom najavili su povećanje maloprodajnih tarifa poslednjih meseci, prenoseći veće veleprodajne troškove na potrošače. Veleprodajni troškovi mogu činiti veliki deo računa. U Britaniji, na primer, na duplim računima za gorivo (električna energija i gas), veleprodajni troškovi mogu činiti 40% ukupnih troškova.

Dakle, kada veleprodajne cene značajno porastu, dobavljači mogu povećati potrošačke maloprodajne tarife. Dobavljači mogu kupiti energiju na veleprodajnom tržištu na dan isporuke, dan unapred i mesecima ili sezonama unapred. Moraju da pokušaju da predvide kada će cena biti jeftinija i kupiti pravu količinu za pokrivanje potreba svojih kupaca.

Ako dobavljači ne kupuju dovoljno energije, možda će morati da kupe više po ceni koja bi mogla biti veća, u zavisnosti od kretanja na tržištu. Ove godine cene su nastavile da rastu celo leto.

Može li se iko umešati?

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekla je da će uskoro predstaviti plan za reviziju tržišta gasa u EU. Jedna od ideja, koju je predložila Španija, jeste da EU zajednički kupuje gas kako bi iskoristila moć svog jedinstvenog tržišta od 450 miliona potrošača i stvorila stratešku rezervu gasa u EU, ali detalji su oskudni o tome kako bi to funkcionisalo.

Neke nacionalne vlade najavile su mere za pokušaj ublažavanja zimskog opterećenja za domaćinstva, poput subvencija, ograničenja cena ili preusmeravanja profita energetskih kompanija na potrošače.

Britanija, koja se u velikoj meri oslanja na gas za grejanje, uvela je ograničenje cena na najčešće korišćene energetske tarife u 2019. godini sa ciljem da se okonča ono što je bivša premijerka Tereza ​​Mej nazvala „otkidanjem“ sa cenama.

Međutim, britanski regulator za energiju Ofgem podigao je gornju granicu za najčešće korišćene tarife, nazvane standardne varijabilne tarife, za 12-13% od oktobra. U petak je saopšteno da se očekuje „značajan“ rast gornje granice sledećeg aprila.

Predlozi za intervenciju britanske vlade uključivali su državne zajmove i stvaranje „loše banke“ za podršku dobavljačima energije, kao i neočekivani porez koji bi olakšao teret računa za domaćinstva.

– Međutim, nije jasno kako bi se bilo koji od takvih predloga mogao implementirati i kakav bi bio njihov uticaj na industriju – saopštio je Moody’s Investor Service.

Šta potrošači mogu da urade?

Zbog deregulisanog tržišta, Britanija je imala neke od najvećih izbora kada su u pitanju dobavljači energije za potrošače. Na tržištu od sada postoji oko 40 dobavljača, manje kompanije imaju manje kapitala da se zaštite od visokih cena od veleprodaje električne energije, a devet kompanija koje opslužuju preko 1,7 miliona kupaca, ili 6% tržišta, prestalo je da trguje od početka septembra.

Potrošači se obično ohrabruju da promene dobavljača ili izaberu jeftiniju tarifu. Međutim, potrošačke grupe u Britaniji sada kažu da su standardne varijabilne tarife, podložne ograničenju cena, među najjeftinijim jer manji dobavljači propadaju i više nema dostupnih jeftinijih ponuda.

– Međutim, nivo ograničenja nije maksimum koji će neko platiti. Ograničenje cena postavlja ograničenje na stope koje plaćate za svaku jedinicu gasa i električne energije, pa ćete, ako ih više koristite, platiti više – rekao je Endru Kepstik, energetski analitičar za veb stranicu moneysupermarket.com

Regulatori, poput britanskog Ofgema, pozivaju potrošače da se obrate svom dobavljaču energije ako se muče sa plaćanjem računa kako bi objasnili kada i koliko se može platiti.

Savetuju se i mere energetske efikasnosti, poput poboljšane izolacije, energetski efikasne rasvete i pametnih brojila, koji mogu zahtevati dodatne troškove. Smanjenje potrošnje energije mnogo je lakše u letnjim mesecima

 

Ostavite komentar