OVO JE NAJSKUPLJA HRANA NA SVETU Mnogi je nikada neće probati, u nju se ubraja i jedna otrovna riba

Na svetu postoji čitav niz namirnica koje su toliko skupe da ih mnogi nikad i ne probaju.

Ove namirnice nisu namenjene za svakodnevne obroke i obično i oni najbogatiji u njima uživaju u manjim količinama, piše Klix.

Šafran

Šafran je najskuplji začin na svetu, a cena za pola kilograma doseže oko 8.600 evra. Cena je delimično opravdana kada uzmemo u obzir činjenicu da je za pola kilograma šafrana potrebno imati 75.000 cvetića.

Cvet šafrana cveta samo nedelju dana godišnje i skupljanje ovog začina je vrlo unosan, ali naporan posao.

Fugu riba

Za jednu porciju fugu ribe u Japanu potrebno je izdvojiti oko 410 evra. Ova riba nije ugrožena ili nezgodna za upecati već tajna visoke cene leži u pripremi. Fugu ribe sadrže smrtonosni otrov pa je samo najveći stručnjaci mogu pripremiti da bude jestiva.

Kuvari moraju najpre da prođu tri godine edukacije kako bi mogli da rade s fugu ribom, a sve to se odražava na cenu.

Densuke lubenica

Da lubenica može dostići cenu od oko 5.100 evra teško je poverovati, ali upravo se takve lubenice prodaju u Japanu. Kako se radi o lubenici koja zahteva puno prostora i nekoliko meseci intenzivne brige, u Japanu se prodaje na specijalizovanim aukcijama te se konzumira samo za posebne prilike kao što su venčanja.

Beli tartufi

Crni tartufi su poznati kao „crni dijamanti“, ali beli tartufi su još skuplji. U prirodi su posebno zastupljeni u Italiji. Za pronalazak ove vredne namirnice koriste se obučeni psi, ali i svinje te je postupak obuke poprilično zahtevan. Za pola kilograma svežih belih tartufa potrebno je izdvojiti oko 8.700 evra.

Kobe govedina

Još jedan skupocen delikates koji dolazi iz Japana je Kobe govedina. Radi se o masnoćom prošaranom komadu mesa od crnog goveda koje dolazi iz Hyogo pokrajine. Mit o tome kako za proizvodnju Kobe govedine životinje masiraju i hrane pivom nije istinit, ali je proces uzgoja i proizvodnje uistinu vrlo rigorozan. Upravo zato jedno govedo može da dostigne cenu od oko 332.000 evra.

Plavorepa tuna

Ova popularna riba na japanskim pijacama doseže cene od preko 3.500 evra za pola kilograma, a početkom 2020. tuna od 270 kilograma prodana je za rekordnih 1,5 miliona evra.

Cene tune u budućnosti će samo rasti jer se radi o ribi koja je gotovo nestala iz okeana zbog prevelikog izlovljavanja.

Ostavite komentar