PAPRENE CENE: Vrednost kvadrata u Srbiji raznolike, u ovoj beogradskoj opštini su stanovi najskuplji!

Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u prvom polugodištu ove godine iznosila je oko 1.528 evra, a prosečna površina bila je 56 kvadrata.

U ovom periodu, novi stanovi najjeftiniji su bili u Bujanovcu, gde je zabeležena prosečna cena od 453 evra po kvadratu, a zvanična statistika pokazuje da je tamo kupljen stan u proseku imao 69 kvadrata.

Sa druge strane, beogradska opština Savski venac našla se na vrhu liste prosečnih cena, sa 3.172 evra potrebna za kupovinu jednog kvadrata stana. Prosečna površina bila je 72 kvadrata.

Očekivano, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima iznosila 2.148 evra. Međutim, još neke opštine izdvojile su se po visokim cenama.

Tako je, na primer, u Čajetini prosečna površina kupljenih stanova bila relativno mala – 38 kvadrata, ali je zato kvadrat u proseku „išao“ za 1.435 evra.

Izdvojio se i Novi Sad u kom je prosečan kvadrat plaćan 1.282 evra, kao i Vrnjačka Banja, gde se cena kvadrata u novoradnji kretala uglavnom oko 1.173 evra. U „srpskoj Atini“ prosečna površina prodatih stanova bila je 53 kvadrata, dok je u jednom od najpopularnjih odmarališta u Srbiji taj broj bio manji – 37.

Prosečna površina stana u niškoj Medijani bila je 56 kvadrata. Međutim, cena je ovu opštinu pozicionirala visoko na listi Republičkog zavoda za statistiku, budući da je prosečan kvadrat u novogradnji plaćan 1.037 evra.

 

Ostavite komentar