POSNA TRPEZA SKUPLJA DO 30 ODSTO: U ponudi i som iz Vijetnama i oslić iz Argentine

Sezona slava je uveliko počela, pred vernicima je i veliki 40-dnevni božićni post, a prve procene domaćica govore da će slavska trpeza, ali i pripreme za post, ove godine biti skuplji za 20-30 odsto

Koliko god post tradicionalno značio odricanje, mnogi žele da osete i praznični duh tog čina tako da se trude da porodici tokom posta obezbede raznolike namirnice, pa se tako skoro na svakoj trpezi nalaze posni pasulj, riba, krompir salata, masline, šampinjoni, suvo voće, med, orasi, sitni posni kolači, rezanci s orasima ili s makom, kompot, med…

Šnicle šarana kao juneće butkice

U ribarnicama na Ribljoj pijaci u Novom Sadu cena šarana konstantno skače, prati ga i tostolobik, ali ne u toj meri. Tako je kilogram šarana u šniclama čak 900 dinara, očišćen je 700. Poređena radi, ako pređete preko puta ribarnice u mesaru, kilogram očišćene juneće butkice možete pazariti za 800 dinara. I ona je poskupela, ali ne koliko šaran.

– Mislim da na cenu ne utiču predstojeći praznici, koliko činjenica da ribe nema. Uvoz je slab i riba se raspoređuje gotovo na kašičicu po ribarnicama. Šaran će sigurno biti još skuplji, a za morsku ribu koja još ne poskupljuje nisam sigurna, moguće da će i ona da menja cenu – rekla nam je prodavačica sa Riblje pijace.

U ribarnicama na novosadskim pijacama cene variraju i tamo ćete za kilogram oslića morati da izdvojite od 400 do 450 dinara, a za kilogram očišćenje pastrmke – od 510 do 625 dinara. Kilogram smuđa je 850 dinara, koliko košta i kilogram somovine. Brancin i orada mogu da se nađu po ceni od 890 do 1.230, a najskuplji je losos čiji fileti koštaju od 1.700 do 2.500 dinara.

Novi Sad: Potražnja veća 20 odsto

Kada je reč o zamrznutoj ribi, cena je niža u odnosu na svežu, pa u hipermarketima pakovanje zamrznute skuše staje od 250 do 330 dinara, oslića od 330 pa sve do oko 800 dinara koliko koštaju fileti lososa. Cena plodova mora varira od gramaže, a staje od 450 do 850 dinara.

– Svake godine pred post potražnja za svežom ribom je viša za oko 20 odsto, dok su cene otprilike ostale na nivou prošlogodišnjih i neće se menjati. Čak će određeni proizvodi biti i na akciji jeftiniji – kažu u jednom trgovinskom lancu.

Tokom posta se u velikim količinama kupuju i jezgrasto i sušeno voće. Na pijacama za bademe, orahe ili lešnike u rinfuzi treba izdvojiti od 800 do 1.200 dinara, za suve šljive treba izdvojiti 250 do 350 dinara, suve smokve su od 350 do 500, a najskuplje su suve kajsije od 500 do 700 dinara.

Beograd: Riba će opet poskupeti

Trgovci u Beogradu najavljuju poskupljenje cene ribe u narednom periodu i to za 20 do 30 dinara po kilogramu.

– Dižemo cene od ove nedelje, ali ne zbog posta, već zato što su nabavne cene porasle. Recimo, skuša je sada 500 dinara, a biće 520 ili 530 – kaže za „Blic“ jedan od trgovaca.

Cena svežeg oslića trenutno je od 400 do 500 dinara, pastrmke je nešto više od 600 dinara po kilogramu, šnicle šarana ćete morati da platite 850 dinara, dok su orada ili smuđ nešto skuplji, odnosno od 900 do 1.100 dinara. Ukoliko ste ipak ljubitelj lososa, za jedan kilogram moraćete da izdvojite nešto preko 2.000 dinara.

I ove godine na pijaci možete pronaći već gotove riblje specijalitete, pa ako budete želeli da izbegnete mirise u kući ili nemate vremena za pripremanje hrane to će vas koštati od 500 pa do 2.600 dinara u zavisnosti od izbora.

Cene na prestoničkim pijacama trenutno su prilično šarene.

– Cene povrća za vreme posta se neće menjati. One zavise isključivo od ponude i tražnje, tako je recimo kupus ove godine 80 dinara, dok sam ga prošle godine prodavala za 30. Razlog je to što ga ove godine ima manje.

Kilogram krompira na pijaci možete naći za 80 ili 100 dinara u zavisnosti od prodavca, a za glavicu kupusa moraćete da izdvojite istu količinu novca.

Subotica: Skuplja i posna i mrsna trpeza

Da će božićni post i praznične trpeze biti znatno skuplje slažu se i domaćice u Subotici.

– Poskupelo je sve, ulje je oko 200 dinara, pa čak i više, a bilo je oko 100. Skuplji je i kupus, glavica kiselog je 150 dinara, a slatki je 85 dinara. Ako ne duplo, sigurno nam ove godine za posnu i mrsnu trpezu treba najmanje 50 odsto više novca. Ne mogu samo da računam posno, jer treba posle ribe i meso i druga jela spremati. Šokirana sam što je junetina na akciji 930 dinara, mada je na pijaci malo jeftinija – kaže Tanja M. iz Subotice.

U novembru prošle godine krompir je bio 60 dinara, dok sada cena ide do 80 dinara. Zelena salata bila je 60, sada je 70 dinara, Krastavac je bio 150, ove godine je 160 do 200 dinara. Paradajz je sa 150 dostigao 200 dinara.

– Nije, ipak, baš sve poskupelo. Šaran je na pijaci jeftiniji u odnosu na prošlu godinu za oko 50 dinara i sada je 400-420 dinara. Smuđ je od 880 do 1.000, a pastrmka 560 do 600 dinara. Skuša je poskupela sa 380 na 420 dinara – zaključuje ova Subotičanka.

Užice: Som iz Vijetnama i oslić iz daleke Argentine

Jelovnik Božićnog posta koštaće skuplje nego ranije i u Užicu jer su i cene namirnica drastično otišle na gore.

Krompir koji je prošle godine u ovo vreme koštao 30 dinara sada je 80, odnosno 60 ako se kupuje „na džak“. Kupus je sa prošlogodišnjih 25-30 otišao na 70 dinara.

Veće su cene i ribe, užički trgovci kažu za 30-ak posto. Šaran je 450-470 dinara, a pastrmka 510- 530. Poskupljenje vrsta iz naših ribnjaka uslovio je nizak vodostaj usled suše zbog čega je dolazilo do problema u uzgoju, a uporedo poskupela je i hrana za ribe.

Što se tiče uvoznih ribljih vrsta koje se kod nas najviše koriste u ishrani i one su poskupele zbog veće cene transporta. Za kilogram somovine koja se uvozi iz Vijetnama treba 420, a za istu količinu oslića koji se doprema iz Argentine 500 dinara. Kilogram sitnijeg oslića u Užicu košta 370 dinara.

Šta se sve jede za Božićni post

Božićni, jedan od četiri velika godišnja posta, počinje 28. novembra i završava se na Božić, 7. januara. Tih 40 dana vernici koriste za pročišćenje tela i duše.

U toku ovog posta ne jedu se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi“. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.

Ostavite komentar