POTROŠAČKE CENE U APRILU VEĆE 5 ODSTO Podatak se odnosi na poređenje s istim mesecom prošle godine

Potrošačke cene u aprilu veće za pet odsto međugododišnje.

Potrošačke cene u aprilu 2024. u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za pet odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 1,8 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu ove godine, u odnosu na mart 2024, u proseku su povećane za 0,7 odsto.

Podaci RZS pokazuju da je posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u aprilu ove godine, u odnosu na mart, rast cena zabeležen u grupama odeća i obuća (2,1 odsto), transport (1,7 odsto), kao i restorani i hoteli (1,1 odsto).

U aprilu 2024. u odnosu na prethodni mesec, cene u grupi hrana i bezalkoholna pića porasle su za 0,8 odsto, a u grupama zdravlje i oprema za stan i tekuće održavanje za po 0,6 odsto.

Rast u grupi obrazovanje bio je 0,3 odsto, a u grupama alkoholna pića i duvan i rekreacija i kultura za po 0,1 odsto.

Statistički podaci RZS pokazuju da je u aprilu, u odnosu na mart ove godine, pad cena zabeležen u grupama komunikacije (-0,2 odsto) i stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (-0,1 odsto).

Podaci RZS pokazuju i da se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Ostavite komentar