PRIJAVITE SE ZA BESPLATNE KILOVATE Važe i za domaćinstva sa neizmirenim obavezama

Besplatni kilovati i za domaćinstva sa neizmirenim obavezama.

 

Omogućeno je prijavljivanje građana tokom cele godine, a do sada ovo pravo koristi 72.000 siromašnijih građana.

Socijalno ugrožena domaćinstva u Srbiji više ne bi trebalo da čekaju na apele ministarke energetike Dubravke Đedović da se prijavljuju za besplatne  kilovate struje, kubike gasa i isporuku toplotnu energije. Ovo utoliko pre ako se zna da je nova grejna sezona na pragu, a da će im svaka ovakva pomoć države sigurno dobro doći pogotovo kada se ima u vidu činjenica da su električna energija i gas u međuvremenu više puta poskupljivali, kao i da se traži nova cena daljinskog grejanja.

Naime, ministarka je pozvala građane da provere da li imaju mogućnosti da ostvare to pravo u lokalnoj samoupravi i da već od sledećeg meseca mogu da plaćaju račune i do 50 odsto manje.

Šta se, međutim, dešava s onim socijalno ugroženim domaćinstvima koja ispunjavaju uslove za ovu pomoć, ali su prekoračili propisane limite i potrošili više struje ili gasa? Da li li gube status energetski ugroženih kupaca i kako mogu ponovo da ostvare ovo pravo?

Iz Ministarstva energetike za „Politiku” navode da domaćinstvima koja prekorače limite u potrošnji utvrđene uredbom ne prestaje da važi rešenje o stečenom statusu. Ova domaćinstva će već u sledećem mesecu moći da ostvaruju pravo na umanjenje računa ukoliko smanje potrošnju ispod propisanih limita.

S obzirom na to da je ranijih godina jedan od uslova za sticanje ovog prava bio da moraju prethodno da imaju izmirene sve račune za struju, odnosno da nemaju dugovanja, iz resornog ministarstva naglašavaju da izmireni računi nisu uslov za sticanje statusa energetski ugroženog kupca (i domaćinstva koja imaju neizmirene račune mogu ostvariti status energetski ugroženog kupca).

Broj domaćinstava zaštićenih na osnovu uredbe konstantno se povećava i sada oko 72.000 koristi ovo pravo. Od trenutka donošenja Uredbe o energetski ugroženom kupcu, ministarstvo kroz različite aktivnosti na informisanju javnosti radi na povećanju broja građana obuhvaćenih ovim olakšicama, što je jedan od osnovnih ciljeva, koji je podržan i obezbeđivanjem većih sredstava u budžetu.

Nadamo se da će, kako se širi svest o ovom pravu, domaćinstva koja ispunjavaju uslove, posebno korisnici novčane socijalne pomoći, dečijeg dodataka i uvećanog dodatka za tuđu negu i pomoć, u većem broju podnositi zahtev za sticanje statusa kod svojih lokalnih samouprava, kazala je.

U ovu svrhu, omogućeno je i prijavljivanje građana tokom cele godine, uz proceduru koja je dodatno pojednostavljena.

Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu ovo pravo bi u Srbiji moglo da iskoristi oko 190.000 siromašnih.

To se pre svega odnosi na one koji žive sami i imaju primanja do 21.074,69 dinara i koji su u tom slučaju oslobođeni plaćanja do 120 kilovata električne energije mesečno, za domaćinstva sa dva i više člana do 33,402,13 dinara, za ona sa tri člana do 45.729,58 dinara, sa više od šest članova za svakog dodatnog člana je 12.327 dinara, a samo domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara.

Da ne bi bilo zabune ovo umanjenje računa odnosi se na naplatu potrošnje. Svi ostali fiksni troškovi obračunska snaga, trošak javnog snabdevača, naknada za proizvodnju zelene energije… se plaćaju.

Energetski ugrožen kupac je, kako je određeno uredbom, onaj koji živi u jednom stanu, ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim te u kojoj živi, maksimalne površine koja odgovara broju članova domaćinstva.

 

89 komentara na vest “PRIJAVITE SE ZA BESPLATNE KILOVATE Važe i za domaćinstva sa neizmirenim obavezama”

  • Pročitajte pažljivo tekst. Imate pravo. Jednočlano domaćinstvo ima pravo ako je penzija manja od 21.000 dinara.

   Odgovori
  • Kolko puta sam se prijavljivala i uvek su me odbijali živim sama sa 8500 mesecno primanje kosovskog minimalca 😢

   Odgovori
  • JA ZIVIM SAMA I NEMAM PENZIJU IMAM 76 GOD.NEMAM NI SOCIJALNO PRIMANJE PRIMSM JEDNU UCENICU NA STAN OD 100E DALI IMAM PRAVO NA SMANJENJE ELEKTRICNE ENERGIJE..NEMAM NI DECE A SUPRUG UMRAO MLAD ..

   Odgovori
  • Imate pravo. Morate otici na salter i pitati sta da dostavite od papira. Mislim da treba cek od penzije, racun od struje, i izjava da zivite sami.

   Odgovori
  • Meni su iskljucili struju zivim na svecu zivim Sam nemam ni vodu za pice I licnu higijenu za dug od 2010 Do 2015

   Odgovori
  • Firma u kojoj sam radio nije mi produžila Ugovor o radu nego me poslala na evidenciju NSZ od koje primam nadoknadu od 19200rsd. Živim sam u stanu od 43kv.metara koji sam nasledio od roditelja. Pokušao sam u lokalnoj samoupravi da dobijem povlastice, ali su, po novoj Uredbi, 3kv.metra više od propisanih 40kv.metra, pa nemam prava na povlastice koje mi mnogo znače. Pa, eto „prodaj Emile roditeljski stan, kupi manji pa ćeš dobiti povlastice“.

   Odgovori
  • Piše da su oslobođeni 120 kilovata struje da ne plaćaju ,svi koji žive sami i imaju primanje do 21,000 dinara i nešto malo preko.Piše sve lepo u tekstu.

   Odgovori
  • Ne verujem da ce Vam pisci clanka odgovoriti. Pretpostavljam da treba da proverite u svojoj opstini da li imate pravo. Svako dobro.

   Odgovori
  • Pa dobićete sad 20000 din i stalno nešto dobijate, radili ste minimalno, vučete penziju čitav život i onda daj pomoć.

   Odgovori
 1. Dali ja kao penzioner koji ima 80% telesno ostecenje, povreda na radu I primam tudju negu I pomoc imam pravo na popust za struju.Ako neko moze da mi da odgovor.

  Odgovori
 2. Kako da ostvarim pravo na popust kada mi trazite kvadraturu stambenog prostora, a ne kolika mi je nedna penzija.

  Odgovori
 3. Dali ja kao penzioner sa 80% telesnog ostecenja i sa potpunim gubitkom radne sposobnosti (zbog bolesti) imam neka prava na popust .Hvala

  Odgovori
 4. Dali ja invalid 100% kicma kriva necujem80% posto kraca noga nefunkcionise mi ruka samo do lakra penzija 30 hiljada nemam druga primanja sta ja da radim dali imam pravo trnutno mi slomljeno rebro pao sam slabo i vidim imam dokumenta dali imam pravo na olaksicu neku grejem se na struju hvala na odgovoru

  Odgovori
 5. Ovo je kao bolje a ustvari mnogi nemaju pravo na tu pomoc,a zasto pa prvo je to kvadratura stana-kuce,ako prelazi neki njihov zacrtan limit,moze da imate i 10000din.primanja,nemate pravo na pomoc,a o drugom necu ni da komentarišem,pametnom dosta.

  Odgovori
 6. Ja primam invalidsku penziju 21000d.Zivim u stanu sa sinom, koji je na Zavodu za zaposljavanje.Kakva prava imam?Pozdrav.

  Odgovori
 7. Svaka cast vladi ali zasto i oni koi su. Nesto samostalno pokrenuli neki posao a trose malo vise struje od domacinstva i oni treba da imaju neko pravo na smanjenje racuna moraju nekako da zive bore se za zivot a netraze od drzave nista sa postovanjem

  Odgovori
 8. Da li ja kao invalidski penzioner sa 100% oštecanja imam pravo na beneficije, ako se domacinstvo vodi na supruga?

  Odgovori
 9. Da li podstanari koji imaju ugovor o zakupu a jedva sastavljaju kraj s krajem imaju neke popuste na račune za struju ? I o tome treba misliti, podstanari su trenutno u nikada goroj situaciji !!!

  Odgovori
 10. Dali savesni gradsni koji redivno placaju ispadnu budale i dali u ivoj drzavi se ceni postenje ili bezobrazlug.Neplaca struju vise meseci i na kraju dobije popust isto je i sa legalizacijom objekata

  Odgovori
 11. Sta je sa ratnim veteranima,njih nema nigde i niko ih ne spominje niko.Dali oni imaju neka prava i neke popuste.

  Odgovori
 12. Da li sa penzijom od 25000 postoji mogucnost za pomoc u grejnoj sezoni…zivim sama na selu kod Lazarevca…grejem se na cvrsto gorivo,koje tesko obezbedjujem,zbog male penzije.

  Odgovori
 13. Imam penziju 18.264,67 sam zivim da li mogu da konkurisemimam jos ktedit 9.887 to kafa oduzmem onda imam penziju 9.000 dinara

  Odgovori
 14. Da li ja koja živim sama sa sinom koji je autista i ima tuđu negu od 37 750 imam i ja 20 630povišene tuđe nege imamo li mi pravo na popust za struju?

  Odgovori
 15. Šta je za borce koji nisu socijalni slucaj? Kako je za njih regulisano? Zašto ne bi i oni imali pravo na tu subvenciju bez obzira da li imaju kuću,stan ,primanja

  Odgovori
 16. Kao prvo, cena struje je onaj konačni iznos podeljen brojem kilovata. To što ćete dati ljudima ispod nekog prihoda, je samo trenutna ifuzija, do sledećeg povećanja ukupne cene. Deo rešenja je naplatiti potraživanje od velikih potrošača!

  Odgovori
 17. Hoće li neko ovom narodu da objasni ŠTA TAČNO podrazumevaju „obračunska snaga, trošak javnog snabdevača, naknada za proizvodnju zelene energije“??? Šta mi tačno i kome ovo plaćamo i kakav benefit konkretno od toga imamo?

  Odgovori
 18. Кш 23.09 2023 Иако испуњавам све услове немам право. Живим у стану од 47 кв

  Odgovori
 19. Dali moze moj brat koji zivi u moju kucu sa suprugom da dobije besplatne kilovate.Penziju ima 17.000 i nesto sitno ..Stanuje besplatno ali struju placa sto potrosi.Molim vas da mi odgovorite dali ima pravo da i on ima besplatne kilovate i koliko? Zivi vec 6 godina od kako mi muz preminuo.A moj sin nasledio…Hvala unaprediti

  Odgovori
 20. Dali mi koji imamo dete sa posebnom potrebama i prima tudji negu i pomoc ali neznamo koliko je to uvecana tudja nega i pomoc ,imamo pravo na to umanjenje hvala.

  Odgovori
 21. Postoji nova uredba iz juna meseca 2023 za energetski ugroženog kupca.
  Potražite i vidite uslove u Paragraf lex ili ukucajte energetski ugrožen kupac

  Odgovori
 22. A sta sa onima koji NIKAD ne dobijaju NIKAKVU pomoc,nemaju penziju,imaju oko 60god.bolesni i nesposobni za stalni radni odnos, nego ceo zivot rade za drugoga bez staza! Penzioneri imaju bar nesto,neki penzioneri i odvise, a mi????

  Odgovori
 23. DA LI IMAMO PRAVO NA POVLASCENE KORISNIKE MENI JE AMPUTIRANS NOGA DETE JE INVALID lll KATEGORIJE PRIMAMO SOCIJALNU POMOC I IMAMO DUGOVANJE PREMA EPSU STA NAM TREBA ZA PRIJAVU

  Odgovori
 24. Imam penziju 15800 din,zivim u stanu koji se vodi kao posl.prostor mada je odjavljen i da se ne obavlja nikakva djelatnost,niti se vode poslovne knjige.
  Prethodni vlasnik od koga sam kupio stan je odjavio poslovnu djelatnost ali se u grunty vodi i dalje kao posl.prostor.
  Da li ja imam pravo na prijavu umanjenja placanja kilivata,inace sam invalid i primam inval.penziju i zivim sam u 23 m2,hvala unapred na odgivoru i moje postovanje.

  Odgovori
 25. Ja živim sa sinom od 13g,otac mu je poginuo
  Ja sam do juče radila q od ponedeljka sam tehnološki višak
  Jos sam 8 podstanar
  Prelazim limit za 2clana,ali plaćam 30000kirijukad se odbije Kirija onda bi imala pravite na te kilovate
  Moze odgovor
  Kome se obratiti

  Odgovori
 26. Bolje nam pomozite ko ima dugovanja da se placa na rate nego da nam se vise iskljucuje struja mesecima posle smo bez struje jer nemase novca da se isplati ceo dug da bi se ponovo ukljucila.Iako vec nas saljete i kod izvrsitelja zbog dugovanja i onda se isto iskljuci struja pa opet bude jos i gore vidi te tako nesto pa ko neplaca rate neka se iskljuci ili posalje izvrsitelju.

  Odgovori
 27. Nije posteno prema onima koji su dirincali ceo zivot u industriji penzije za pun staz i god starosti malo iznad minimuma i time ne zadovolhavaju ni jefan udliv : banje izleti hrana evo struja.
  Da se proveri koliko du radili lazne penzine i sve ostale mucke pa onda izvolte.

  Odgovori
 28. Najbolje prolaze neradnici,a ko se bori i radi on će sve to plati.Nije to njima dar od Boga da nemaju,nego što su neradni.Bili nezaposleni da dobiju penziju pojedinci samo znali da prave decu, sirotinju,a posle su ugroženi i traže pomoć na sve strane.Bolje da su radili i stvorili manju porodicu koja bi mogla normalno da živi,al nisu imali drugog posla sem da prave decu.

  Odgovori
 29. Troclana porodica svi bez stalnog zaposlenja i bez ikskvih socijalnih primanja bez dugovanja za struju. Kako i moze li ostvariti ovaj popust?

  Odgovori
 30. Javite se Centru za socijalni rad.
  Potrebna Vam je fotokopija rešenja za tuđu negu i pomoć, fotokopija lične karte, obe strane, poslednji ček od tuđe nege, poslednji račun za struju. Tako sam pročitala na internetu, nadam se da nije zastarela informacije. Svakako pozovite Centar. Pozdrav

  Odgovori
 31. Bolje nek po jeftine struju nego da rintamo i plaćamo je socijali i onim nezajažljivim kadrovima. Idiotizam.

  Odgovori
 32. Zasto veterani nemaju popust ja sam borac prve kategorije zar drzava nas ne moze da obuhvati subvencijama zar mi to nismo zasluzili
  Sramota branili drzavu, narod a vi sve prodali i nas veterane ni malo ne cenite . Nasa deca i unucadi to vide i znaju i mislite da ce oni sutra braniti neku drzavu i vlast e moji nece dok sam ja ziv

  Odgovori
 33. Ko će da plati tu struju mnogi glume da su siromašni mlade bajke treba da budu u radni odnos aone kao samohrana majka ima pravo na sve bez obzira što zivi u zajednici ima muza nevencanog ima kol lepu kuću a socijalni slučaj ina sve imaju prvo, a one majke što su venčanje one treba da rade i zarade za svoju decu, pa gde je tu pravda. Treba da se stvarno da se zna ko nema.

  Odgovori
 34. Sto mi je pomoc jbl vek! Isla sam h opstinu bar 5 puta svaki put kad Ministarstvo pozove gradjane i svaki put bila odbijena sto za 150, 250 dindzi penziju sto za kvadrate u kojima zivim. Ali je bitno i to da su mi nakergali racune za struju koju nisM potrosila a nisam ni mogla da platim.

  Odgovori

Ostavite komentar