ŠTA SVE NEĆE DA IZMISLE Novi potez ugostitelja izazvao bes gostiju: „Ako vam se ne sviđa, ne morate da dolazite“

Burger bar u Bavarskoj početkom godine uveo je "Habek paušal".

S obzirom na visoke troškove energije, sve više restorana naplaćuje dodatnu naknadu po gostu, pišu nemački mediji.

Dodatna naknada zavisi od ugostiteljskog objekta i iznosi od 1,50 do 2 evra, prenosi Poslovni dnevnik.

Poznati nemački televizijski kuvar i njegov otac naplaćuju svojim gostima energetski paušal u iznosu od 1,50 evra u svom restoranu u Hamburgu – i to čine od prošlog oktobra.

Fejsbukom sada kruži račun kupca koji je za obrok za pet osoba morao da izdvoji 7,50 evra za navedeni paušal. Mnogi gosti su ljuti zbog paušala za energiju, ali čini se kako to ugostitelje ne brine previše.

„Sada plaćamo dvostruko više energiju nego pre. Imamo povećanje troškova više od 100 posto. Ako vam se ne sviđa, ne morate više da dolazite“, rekao je otac poznatog kuvara. Istakao je kako su na jelovnicima i ulaznim vratima navedene informacije o dodatnim troškovima za energiju.

Cene energije zaista su brzo porasle tokom prošle godine zbog rata u Ukrajini. Nemačka uveliko zavisi od ruskog gasa i sada mora da se prebaci na mnogo skuplje alternative.

To posebno šteti energetski zavisnim sektorima – poput gastronomije. Zbog toga su neki restorani u Bavarskoj i Donjoj Saksoniji prošle godine uveli doplatu na troškove energije.

Burger bar u Bavarskoj od početka godine od svojih gostiju traži dodatna dva evra za „Habek paušal“. Paušal je nazvao po nemačkom ministru ekonomije Robertu Habeku (Zeleni) kojeg mnogi smatraju neposrednim krivcem za veće cene energije.

Generalna direktorka Nemačkog udruženja hotela i restorana (Dehoga) u Donjoj Saksoniji izjavila je prošle godine za nemačke medije kako postoji razumevanje za uvođenje paušala.

Kazala je kako dve trećine članova udruženja ima egzistencijalne strahove, te moraju da pronađu način da ublaže troškove.

Međutim, gosti moraju da budu unapred upoznati s paušalom za energiju u restoranu.

„To mora biti najavljeno ranije i vidljivo čim uđete u restoran“, rekli su iz Udruženja.

Ostavite komentar