UŠTEDELI SMO STRUJU I U DECEMBRU Ministarka Đedović: Pravo na popust ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava

Pravo na popust ostvarila je skoro polovina domaćinstava.

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da su građani Srbije u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne enegije nego u istom mesecu 2021.

Ona je dodala da je na taj način 44 odsto domaćinstava ostvarilo pravo na popust.

„Stimulativne mere Vlade u pogledu racionalne upotrebe energije do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 odsto, u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine“, kazala je Đedović.

Precizirala da je uštedom, pravo na popust ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, a najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu.

„Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata“ navela je ministarka.

Srbiji se u domaćinstvima, javnom i komercijalnom sektoru utroši oko 50 odsto finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru godišnje oko dva puta je veća od proseka u zemljama članicama EU. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se u ovom segmentu potrošnje energije sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Samo u sektoru domaćinstava u narednom periodu trebalo bi da se ostvari oko 23 odsto ovog cilja. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona u stambenim zgradama.

Ostavite komentar