NAJBIZARNIJE ZAPLENE NA CARINI: Šta se krije u pelenama a šta u mrtvačkim sanducima

Drogu krili u labelu, ali i u kesi sa smećem

Tokom 2021. zaplenjeno je i više od 613 kilograma raznih narkotika, skrivenih uglavnom u konstrukcijama vozila duplom dnu, stranicama i manjim šupljinama. Na Gradini je tako u avgustu zaplenjeno više od 13 kilograma heroina skrivenog u prostor za bateriju jednog luksuznog „porše hibrida“.

Krijumčari drogu pokušavaju da prenesu i u ambalaži od soka, kozmetike ili hrane

„Pojedini putnici ne odustaju od sakrivanja malih količina različitih narkotika, za takozvanu „ličnu upotrebu“, na potpuno neverovatnim mestima, gde ih verovatno niko, osim iskusnih carinika ne bi nikada ni tražio. Jedna od takvih zaplena je bila u maju na Gradini kada su carinici, u saradnji sa policijom, pronalazili paketiće marihuane, kokaina, hašiša i semena indijske konoplje u labelu za usne, kutiji žvakaćih guma, tetrapaku punom soka i u kesi sa smećem“, navode u Upravi carina.

Carinici su u septembru na ispostavi Pošta Beograd osujetili pokušaj krijumčarenja 239 antikvitetnih kovanica od kojih pojedine predstavljaju nacionalno blago. Slučaj je otkriven tokom kontrole izvoznog carinjenja pošiljke koja je iz Vršca upućena primaocu u Velikoj Britaniji, a u kojoj je bio je prijavljen časopis “Lumina“ težak 350 grama.

Detaljnim pregledom pošiljke utvrđeno je da je unutrašnjost časopisa izdubljena sa namerom da se napravi skrovito mesto za krijumčarenje. Carinici su iz tog udubljenja izvadili nekoliko kesica punih antikvitetnog novca velike kulturne i umetničke vrednosti, a među njima se našla i kovanica kralja Radoslava iz 1228. godine koja se smatra nacionalnim blagom.

Osim zaplene više od 600 kilograma droge i oko 3,5 miliona evra vrednosti novca, carinici su tokom 2021. sprečili šverc najrazličitije robe – od mini-libela, rezanog cveća i ruža, preko kolekcije italijanskih vina do „pevajućih tibetanskih posuda“ i snajpera. Krijumčari su se na razne načine trudili da nadmudre carinike, pa su telefone krili u mrtvačkim sanducima, sredstva za potenciju u kutijama od baklave, a zlato u pakovanju dečijih pelena. Šverceri su devize pokušali da prenesu u torbici za prvu pomoć, u koferu sa duplim dnom, ali i u dušeku.

U Upravi carina kažu da su ove godine ostvarili značajan rezultat u naplati dažbina, jer je vrednost zaplena za oko milijardu evra veća nego lane što je rast od 21,5 odsto.

Zabeleženi rezultat bolji je i u odnosu na godinu pre epidemije za 15 odsto, pa je vrednost zaplenjene robe i novca veća za oko 785 miliona evra nego u 2019. godini.

A kao što se trude da zakamufliraju sve tragove robe koja nije dozvoljena za prenos, šverceri smišljaju i najneverovatnije izgovore kako su se ti proizvodi našli u njihovom prtljagu. Najčešće se pravdaju da nisu znali da ta količina ili vrsta robe nije dozvoljena, kao i da nije za prodaju, već za ličnu upotrebu ili poklon. Tako je jedan putnik u autobusu koji je saobraćao iz Nemačke za Tursku rekao da je 5.000 mini-libela kupio kao novogodišnji poklon za poznanike i prijatelje, dok je drugi,  kada su mu carinici pronašli 225 tompusa čija je vrednost procenjena na više od milion dinara, rekao da je kubanske cigarete kupio, jer je astmatičar, pa ga njihovo korišćenje navodno smiruje.

Nemirno sletanje „sakrilo“ ogrlicu od 11.500 evra
U moru neverovatnih izgovora za krijumčarenje koje carinici svakodnevno imaju prilike da čuju, izdvojilo se – nemirno sletanje aviona.

„U Beograd je 16. aprila iz Ljubljane doputovala putnica koja je kao razlog zbog kog nije prijavila da u zemlju unosi ogrlicu vrednu skoro 11.500 evra navela nemirno sletanje aviona. Zbog toga je, kako je navela, bila rasejana kada je trebalo da se odluči za odgovarajući kontrolni prolaz i tako je praktično “zalutala“ u zeleni prolaz koji je namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave“, kažu u Upravi carina.

Dežurni službenici su detaljno pregledali prtljag i u njemu pronašli kutiju brendiranog nakita sa pratećom dokumentacijom, dok je zlatna ogrlica bila na njenom vratu. Carinici ističu da putnici imaju pravo u zemlju da unesu i vrednije stvari, ali da moraju da ih prijave i da za njih plate uvozne dažbine. Roba čija vrednost ne prelazi 3.000 evra može biti ocarinjena na samom prelazu uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto, dok se ona čija vrednost prelazi taj iznos carini u redovnom carinskom postupku.

Druga zaplena zlatnog nakita bila je posebno interesantna, zbog mesta na kojem je sakriven. U februaru su carinici na graničnom prelazu Gradina u pakovanju bebi pelena pronašli ogrlice i narukvice najfinije izrade teže od 300 grama, a čija je vrednost procenjena na oko 700.000 dinara.

 

 

 

Ostavite komentar