DRVO PROKRVARILO KAD SU GA SEKLI Jedni tvrde da postoji objašnjenje, drugi da je to čudo, pogledajte i prosudite sami!

"Vino teče iz drveta"! - bio je prvi utisak.

Neobičan prizor u šumi u Srbiji zabeležio je jedan drvoseča i objavio snimak na društvenoj mreži Tiktok. Kako se vidi, iz zasečenog drveta cera curi tečnost crvene boje, pa zbog toga podseća na vino.

U komentarima korisnici ove društvene mreže napisali su da je reč o čudu te da drvo krvari, a mnogi su ovo povezali sa pravoslavljem i verom i pisali „amin“.

– Ne znam zašto, ali mislim da kad se to desi da ne bi trebalo da nastavite da sečete! – pisali su ispod snimka.

Međutim, bilo je i onih koji su upućeni u ovakve pojave i objasnili da je najverovatnije reč o drvetu cer.

To je voda u drvetu što je i normalno kod cera, da srce počne da truli i izbacuje crvenu vodu kao da je krv, objasnili su.

Stručnjaci slične pojave u prirodi objašnjavaju činjenicom da se korenje drveta najverovatnije nalazi na sezonskom frontu vodoizvorišta. Zatim, vodu iz stabla najčešće uzrokuju obilne padavine, koje preplave podvodne izvore, pa dodatni pritisak potisne vodu na površinu, uz korenje drveća.

Inače, cer je vrsta visokog listopadnog drveta iz roda hrastova. Među lokalnim stanovništvom nekada se za ovo drvo može čuti i naziv grm. Kod nas se Cer javlja u većem broju kserotermnih i mezotermnih šuma, najčešće u zajednici sa sladunom. Čest je i u izdanačkim šumama istočne Srbije.

Ostavite komentar