HITNO REAGOVALI: Posle pisanja novina, inspekcija češlja dom za stare na Petrovaradinu!

Biljana P., ćerka preminule V. P., zadovoljna je brzom reakcijom resornog ministarstva

Nakon što je Kurir objavio ispovest Novosađanke Biljane P., koja tvrdi da su joj majku V. P. (80) predozirali sedativima u jednom privatnom domu za stare na Petrovaradinu te je i preminula nakon samo dva dana boravka u toj ustanovi, odmah je reagovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je juče poslalo inspekciju za socijalnu zaštitu u pomenuti starački dom.

– Kod nas je sada došao vanredan inspekcijski nadzor, pa kad oni završe, ja ću vam odgovoriti na pitanja – poručila je u mejlu našem listu direktorka doma na Petrovaradinu J. V. i dodala:

– Nije prvi put da se ovakve optužbe na naš račun čuju od članova porodica korisnika koji su preminuli brzo posle prijema u domski smeštaj. Razlog je odredba u ugovoru po kojoj se unapred uplaćene pare za smeštaj posle prekida smeštaja iz bilo kog razloga ne vraćaju.

Da je u dom na Petrovaradinu došla inspekcija, potvrdio je za Kurir i Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih. Prema njegovim rečima, inspekcija je domu preporučila da se koriguje član ugovora u kom se navode pogrebne agencije, a zarad boljih odnosa korisnika i pogrebnih usluga.

Iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore u vezi s nalazima njihove inspekcije u ovom domu, dok su iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku najavili odgovore na naša pitanja za danas.

Inače, Biljana P., ćerka preminule V. P., rekla je u ispovesti da je za nepune tri noći boravka njene majke u domu platila punu cenu domskih usluga u iznosu od 500 evra za mesec dana.

– Još sam i telo preminule majke morala da „otplatim“ u pogrebnom preduzeću s kojim je dom u dilu. To je bilo dodatnih 100 evra – dodala je Biljana. Prethodno je za naš list navela da je majku odvela u dom za stare na Petrovaradinu 2. decembra 2019, a da je ona tamo preminula u noći između 4. i 5. decembra.

– Ona jeste imala srčane tegobe i bila je dementna, ali nije bila na samrti kad sam je u domu ostavila. Zbog stanja u kom je bila kad sam je u ta dva dana posećivala, verujem da su je tamo kljukali i predozirali lekovima za smirenje, od čega je i umrla. To mi je jedino logično objašnjenje, jer obdukcioni nalaz do dan-danas nisam dobila – rekla je Biljana.

Konačno da neko reaguje

Biljana P., ćerka preminule V. P., zadovoljna je brzom reakcijom resornog ministarstva.

– Dobro je što je makar sada inspekcija otišla u taj dom. Posle objavljivanja teksta konačno se nešto desilo. Hvala na hrabrosti i snazi da se piše o tome, da se konačno slučaj pomeri s mrtve tačke i da pravda bude zadovoljena – rekla je Biljana za Kurir. Podsetimo, ona je u decembru 2019, kad joj je majka preminula, slala dopise ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu, ali, kako tvrdi, tada nije dobila odgovore.

 

Ostavite komentar