ISPOVEST BORISAVA JOVIĆA O RASPADU JUGOSLAVIJE: „Rat se morao izbeći po svaku cenu“!

Borisav Jović (93), nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ i visoki funckioner SPS preminuo je od kovida u VMC Karaburma.

U jednom intervjuu koji je dao 2008. godine Jović je govorio o raspadu Jugoslavije, ratu i o odnosu sa Miloševićem i Ćosićem…

Jović je tada rekao da je, po njegovom mišljenju, raspad Jugoslavije počeo kada su Slovenija i Hrvatska počele da donose odluke koje se kose sa Ustavom Jugoslavije.

„Raspad Jugoslavije je faktički počeo kada su Slovenija i Hrvatska krenule da donose svoje ustavne odluke koje su bile u sukobu sa ustavom Jugoslavije. Ali, to je trenutak koji je samo formalno obeležio raspadanje zemlje, jer njen raspad počinje mnogo pre toga. Može se reći da je već ustavom iz 1974. godine bio, na neki način, predodređen, pa možda i pre toga, odlukama iz 1963. godine. Tada se krenulo na jačanje funkcija republika, jer neke od njih su nezajažljivo težile za većom samostalnošću i na kraju se sve završilo odvajanjem od Jugoslavije“, rekao je tada Jović.

U knjizi o raspadu Jugoslavije Jović je zapisao da je u jednom razgovoru izrečeno da je rat neminovan. Kasnije je na pitanje o tome, ovako odgovorio:

„Ako se to odnosi na razgovor posle sednice Predsedništva o Kosovu, a to je bilo prošireno Predsedništvo gde sa predsednicima republika i autonomnih pokrajina ni oko čega nije mogla da se postigne saglasnost, onda to je bio jedan prosto nevezan i nesistematizovan razgovor gde su neki procenjivali da se rat ne može izbeći, a neki su smatrali da, ipak, mora da se izbegne. To je razgovor kome ne treba pridavati takav značaj. To nije sastanak na kome je doneta odluka o ratu, već trenutno razmišljanje.“

„Meni se čini da je Milošević rekao da se rat neće izbeći, a da sam ja rekao da ga moramo izbeći po svaku cenu, da smo dovoljno krvarili i da to više nećemo da radimo. A Kadijević je rekao da ako već rata mora da bude, onda će ga biti onako kako ga mi vodimo, a ne onako kako nam ga nameću, da mi ne bismo bili žrtva. Otprilike, bilo je tako. Međutim, tome se previše daje značaj. To je procena par ljudi u određenom trenutku, a ne nekakva odluka“, rekao je Jović.

Na pitanje u čemu je bila razlika između njega i Slobodana Miloševića, odgovorio je da su im mišljenja po pitanju rata bila oprečna.

„Razlika je u tome što je on mislio ono što je rekao, da se rat neće moći izbeći, a ja sam mislio da ima još nade i da moramo učiniti sve da se izbegne. Jedina razlika je ta“, rekao je tada on.

O odnosu sa Dobricom Ćosićem rekao je da su se retko sastajali.

„Ja sam se vrlo retko sastajao sa Dobricom Ćosićem. Mogu reći da je on samo jedanput došao kod mene dok sam bio u Predsedništvu Jugoslavije. A, što se tiče sastanaka kod Miloševića, mislim da smo jedanput ili dvaput imali zajednički sastanak i još jedanput kada je on postao predsednik Predsedništva Jugoslavije. Posle toga sam svraćao kod njega u kancalariju par puta. Inače, u to vreme, kada je bilo veliko „kuvanje“ oko toga šta će biti sa Jugoslavijom, ja sa Ćosićem nisam imao skoro nikakav kontakt, ako se, kažem, izuzme taj jedan razgovor koji je dugo trajao. Ali, to je bio specifičan razgovor“, rekao je 2008. godine Jović.

Ostavite komentar