OTAC TADEJ O MOLITVI I LJUBAVI: Ako tražimo Božiju pomoć, moramo se osloboditi ovoga!

Otac Tadej bio je jedan od najcenjenijih duhovnika novijeg vremena i ostavio je iza sebe dosta mudrih beseda

Otac Tadej je u razgovoru sa Vladetom Jerotićem govorio: „Bog je neuhvatljiva energija, i čovek nosi u sebi neuhvatljivu energiju. Kada se te dve energije usklade, kakav raj već ovde na zemlji, kakva radost i sveobuhvatna ljubav.“

Za isihaste i mistike, kojima je pripadao i Sveti Sava, nije znanje – svetlost, nego je božanska energija – znanje.

Ja nisam u stanju da se molim, kao Sveti Sava, po mesec i nešto dana, ali verujem u učenje isihasta. I verujem u čuda. Možemo da ih osetimo u svakom trenutku svog života ako prestanemo sa pokušajima da sve razumemo intelektom i ukoliko batalimo naše procene i mišljenja i naučimo da se približavamo Bogu, jer tako ćemo biti potpuno otvoreni za uticaj božanskih energija.

Mi kažemo da verujemo, ali u stvarnosti nije tako. Ne prestajemo da mislimo o problemima i unervozimo se i brinemo, i time Bogu dajemo do znanja da želimo sve sami da rešimo jer nemamo vere u Njega. Na taj način mi ne dobijamo odgovore na svoje molitve jer imamo „očekivanja“.

Smatramo da znamo šta je ispravno i savršeno za nas, pa kada tražimo nešto od Boga, činimo to na gotovo zapovedni način, kao da Bog ne zna šta je za nas najbolje.

Bog je za nas pripremio mnogo više nego što možemo da zamislimo, ali mu mi ne dozvoljavamo da nam to pruži, jer mi imamo svoje striktno zacrtane planove i lične priče u koje smo se začaurili. Zatvarajući se na taj način, ostavljeni smo bez mogućnosti da primamo ono što je ispravno i savršeno za nas u svakom trenutku.

Ostavite komentar