PENZIONERI NA METI INTERNET PREVARA Poverovala da je zaradila kriptovalute, pa ostala bez svega

Mnogi vide kriptovalute kao još jedan izvor prihoda, ali zaboravljaju kako je ceo proces rizičan, pogotovo za nekog ko je nedovoljno informisan o tome.

Upravo se to dogodilo 69-godišnjakinji iz Rijeke koja je primila poziv muškarca koji se predstavio kao predstavnik jedne agencije. Nakon što joj je poslao e-mail, ona je, slepo verujući mu, poslala fotografije svoje lične karte, a u vrlo kratkom vremenu ostala je bez ijednog centa na svom bankovnom računu.

Trend internet prevara ne pada uprkos mnogobrojnim upozorenjima i sličnim slučajevima o kojima se neprestano piše.

U prvih devet meseci ove godine tako je u susednoj Hrvatskoj zabeleženo čak 1.074 slučajeva takve prevare.

Gotovo trećina prevarenih su bile osobe starije od 60 godina, tačnije njih čak 337.

Jedna takva prevara se dogodila na području Karlobaga. Naime, 69-godišnjakinja iz Rijeke je prijavila krivično delo internet prevare na njenu štetu, kako su saopštili policijski službenici Policijske postaje Karlobag.

Sve se odvilo za vreme njenog boravka u Cesarici nedaleko od Karlobaga 15. novembra 2023. godine kada se javila na telefonski poziv.

Nazvala ju je osoba koja joj se predstavila kao predstavnik jedne agencije, nakon čega je 69-godišnjakinji rečeno da je ostvarila dobit od 5.700 evra u kriptovaluti.

Ubrzo joj je osoba koja je nazvala poslala e-mail, a penzionerka je, prateći upute, uzvratila poruku s priloženim fotografijama svoje lične karte.

Nije dugo čekala kada je shvatila da nešto nije u redu, a zatim je išla da proveri svoju aplikaciju internetskog bankarstva i shvatila je kako joj je nestao sav novac s računa u potpunosti.

Kada policija pronađe počinioca protiv njega će nadležnom državnom pravobranilaštvu biti prosleđena krivična prijava.

Kako piše sajt Mirovina. hr, slična prevara dogodila se krajem oktobra u Dalmaciji.

Ostavite komentar