MAJKU I OCA PROKLEO JE ĐED, SKUPO SU PLATILI! Potresna sudbina doma heroja Žugića

Saveta Vujošević, bila je jedna od sestara Božidara Žugića, poznatog po herojskoj pogibiji u Aprilskom ratu. Nekoliko meseci pred smrt, 2000.godine, zabeležena je njena ispovest o velikoj tragediji porodice Žugić, u dva rata.

-Moja majka Marija Žugić, bila je kao stena. Znali su je širom Crne Gore kao majku 4 stradala sina, koje je dala u dva rata, a od kojih je jedan narodni heroj Božidar Žugić. Bila je veliki mučenik i borac. To što je ona istrpela niko ne može verovati. Hrabrost su nasledili na nju, i oni i svi mi, pričala je Saveta Vujošević, jedina preostala od šestoro dece majke, Marije Žugić iz Žabljaka.


foto privatna arhiva

-A sve je počelo, odavno sam to shvatila, kada je kao mlada devojka u Šavniku, gde se udala za moga oca, Vukašina Žugića, poštenog čoveka koji joj je priličio i živela sa njim u domaćinstvu njegovog oca, doživela veliku traumu. Njen svekar joj je, usled nekog „sporečkanja“ (svađe), opalio šamar, naočigled svih ukućana. Nije se sa tim pomirila! U ono vreme, žena je ćutala i trpela svaku nevolju. Takvo je bilo vaspitanje. Ima toga i danas ali manje! Marija je postupila kako je njena priroda naredila. Sela je na konja i otišla u mesnu kancelariju, ili opštinu, kako se danas to kaže. Prijavila je svekra da je udario!
Nakon toga , mesna policija je došla u dom Žugića i obavestila svekra da mora da razgovara sa glavnim namesnikom. Dobio je opomenu i to shvatio kao veliku sramotu! Bio je častan čovek ali i ishitren. Naišao je i na hrabru i pravdoljubivu snahu, moju majku Mariju, ponosno je govorila Saveta.
-Istog popodneva, sazvao je ukućane i obavestio majku i oca da do sledećeg jutra moraju napustiti njegov dom. A onda je, na izlazu iz kuće, kada su se trebali pozdraviti, prišao, i mom ocu, oči u oči, ledenim uvređenim pogledom izgovorio: „Dao sam vam dio, nesrećan vam bio!“, sećala se majčine priče, u ispovesti unucima, i tada u 88.godini života, snažna Saveta Vujošević, jedina preostala ćerka Marije i Vukašina Žugića, koja je živela do 2000.godine.
<

Foto privatna arhiva
Saveta i Božidar Žugić

-Posle toga, majka je izrodila nas šestoro, 4 sina i dve ćerke. Sve je izgubila, čak i unuku Đurđicu od 14godina, u 2.svetskom ratu. Otišla je u partizane bežeći od zuluma maćehe… Ostala sam samo ja. Kada mi je prvi brat poginuo, pitala sam ljude, šta gore od gubitka brata može da me zadesi!! Život je davao odgovore, jedan za drugim…pričala je stara Saveta.

Foto: privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

O Božidaru Žugiću, jednom od 4 stradala sina Marije i Vukašina Žugića, koji ima dva spomenika, jedan koji je podigla majka Marija na Đurđevića Tari, sa isklesanim potresnim stihovima koji nije doživela da vidi, i drugi u selu Gložane u Vojvodini, koji su podigli meštani u čast mladog heroja, i njegovom herojskom činu iz aprilskog rata, pisalo se puno, čak je napravljen i dokumentarni film.
-Marija je posle Drugog svetskog rata, kada se nije smelo ni pisnuti, nakon svega doživljenog, dugo sedela pred kućom i popreko, pravo u oči, gledala u vlasti koje tuda šetnjom prolaze a oni je s poštovanjem pozdravljali, znajući za svu bol koju je hrabro nosila, pričala je ćerka Saveta.
O Mariji Žugić, majci heroja ima dosta napisanog, ali je svakako ispovest jedine preživele ćerke ove poznate Crnogorke, retka i vredi zapisa.

Foto: privatna arhiva

 

1 komentar na vest “MAJKU I OCA PROKLEO JE ĐED, SKUPO SU PLATILI! Potresna sudbina doma heroja Žugića”

Ostavite komentar