TVORAC VEŠTAČKE INTELIGENCIJE ZABRINUT „Dešava se nešto zaista opasno“

Veštačka inteligencija je opasna, tvrdi jedan od njenih osnivača.

Kognitivni psiholog i informatički naučnik Džefri Hinton, koga često nazivaju „ocem” veštačke inteligencije zbog njegovih zasluga u razvoju AI, kaže da mediji i računarske tehnologije u privatnom vlasništvu nisu dobra stvar.

„Ja sam socijalista. Smatram da mediji i računarske tehnologije u privatnom vlasništvu nisu dobra stvar”, saopštio je Hinton koji je nedavno podneo ostavku u kompaniji Gugl da bi mogao slobodno da priča o opasnostima koje sa sobom nosi ova tehnologija.

On je kazao da Bela kuća, šef Tvitera i Tesle Ilon Mask i američki demokratski političar Berni Sanders od njega traže savet vezan za rizike veštačke inteligencije (AI).

Hinton kaže i da se kompanija Gugl ponaša odgovorno u okvirima kapitalističkog sistema, ali to ne znači da želi da maksimalizuje korist za sve ljude, već samo za svoje deoničare, što je „nešto sasvim drugo”.

Hinton ističe da nije čovek koji se bavi politikom, već samo neko ko je iznenada shvatio da se „dešava nešto zaista opasno” vezano za razvoj veštačke inteligencije.

„Moramo dobro da razmislimo o svemu i vidimo da li možemo nešto da uradimo. Nisam optimista, ne znam nijedan primer da manje inteligentni kontrolišu ljude ili mašine sa višom inteligencijom”, naveo je „otac AI”.

Ostavite komentar