VESNA FILA O BRAKU: Žena treba da prati, ne da vodi!

Beogradski advokat Toma Fila i njegova žena Vesna Fila već okruglo pola veka uživaju u skladnom braku.

Kako je Vesna Fila govorila o svojoj privatnosti, ali i mužu Tomi Fili, 2001. godine, zabeležila je ekipa lista „TV Novosti“.
Mnogi novinari su poželili da, umesto u kancelariju, svrate u njegov stan, da zavire u privatni život, da saznaju što više o njegovoj ženi. Nevolja je što se u dom Tome File ulazi isto tako teško kao što se u kancelariju ulazi lako. Vesna Fila, profesor francuskog i direktor eksperimentalne škole „Vladislav Ribnikar“, ljubomorno čuva svoju, odnosno porodičnu privatnost. Srećom, svako pravilo ima izuzetka.

Venčali su se 1972. u Sabornoj crkvi. U to vreme režim je mrko gledao na crkvena venčanja, pogotovo ako su spektakularna, ali „Toma je tako hteo, a ja se nisam bunila“.

Mladi par je radio, svako je zidao svoju karijeru, ali se uvek našlo vremena i za uživanje. Za Tomu i Vesnu to su bila putovanja. Voz, autobus, automobil, nije važno čime, bilo je važno da se putuje. Nisu bili samo u Australiji i Južnoj Americi. Ređe su putovali sami, najčešće u društvu prijatelja najrazličitijih zanimanja, od umetnika i novinara do lekara i arhitekata.

Toma je počeo kao pripravnik u očevoj kancelariji, a Vesna kao profesor francuskog u školi „Vladislav Ribnikar“. Nikad nisu menjali firme, jedino što je danas Toma na čelu kancelarije „Fila“, a Vesna na čelu škole „Vladislav Ribnikar“. Njemu nikad nije padalo na um da napusti Kancelariju, a kamoli da ode iz advokature. Njoj se, početkom devedesetih, „sve smučilo“ i htela je da napusti prosvetu. To bi bilo krajnje kukavički, rekao joj je muž. Ostala je i nije se pokajala. Vidi se da voli svoje đake i nije mogla da ne ispriča nekoliko anegdota.

Svojeveremeno, u privatnom razgovoru, Toma je rekao da mu je žena ljubomorna. Uostalom, kako ne bi bila. Mnoge žene nisu krile simpatije prema njemu, kao ni činjenicu da im je svejedno da li je oženjen ili slobodan.

Foto: Youtube printscreen

– Mislim da bi bilo krajnje neprirodno da niste zainteresovani za nekoga za koga ste emocionalno vezani – kaže Vesna. – Kad žena kaže da nije ljubomorna, tu nešto duboko nije u redu. Pitanje je jedino da li se radi o normalnoj ili patološkoj ljubomori. Njegove individualne izlete nisam mogla da sprečim. To je deo njegove prirode. Ali, kad god sam mogla bila sam uz njega, a imali smo i lepe i teške trenutke. Zajedno smo prošli kroz tugu zbog smrti najbližih, zajedno smo prošli kroz uspone i padove u karijeri.

Naglašavajući da nije feministkinja, Vesna smatra da žena treba da prati, a ne da vodi. Jeste da je Toma često previše radio i bio kod kuće mnogo manje nego što je ona želela, ali „žena koja želi da joj muž bude zadovoljan, a ja sam to želela, mora da ga pusti da pravi karijeru, da radi ono što voli“. Bilo je, kaže, hiljadu situacija u kojima nije imala ni želju ni nameru da kontaktira sa nekim ljudima, ali je to „odradila“.

Na pitanje ta je najčešći uzrok sukoba,Vesna kaže:
– To što mnogo radi, što je čovek koji ne može da miruje. Čini mi se da smo došli u godine kad bi trebalo da imamo mnogo više vremena za sebe, ali i dalje se daje drugima. I to bezrezervno. Brine me, jer nije baš najzdraviji. Ne pitam ga zašto, jer znam razlog. Pitam: može li manje. Mada, posle 30 godina, znam da ne može. Prvi razlog je genetske prirode, a drugi je, po mom mišljenju, kult rada tokom vaspitanja. Rad, rad i samo rad.

Jedini trenuci predaha su u vikendici između Grocke i Smedereva. Toma ustane u cik zore, sedne na terasu, gleda Dunav i sluša ptice. „Ispiram mozak vodom“, kaže. Vesna spava duže, pa nisu dugo sami, jer po nepisanom ali svetom pravilu, tokom prepodneva pristižu komšije. Rakijica, meze i ćaskanje. Slede ih prijatelji iz Beograda.

Pomenuta vikendica obijena je tačno 35 puta. Poslednjih godina je ne obijaju, pa Vesna više ne ostavlja poruke na vratima i prozorima. Svojevremeno je, krupnim slovima na velikom parčetu hartije, napisala: „Poruka provalnicima: Poštovani provalnici, molim vas da pogledate kroz staklena vrata i prozore i vidite šta ima u kući. Ništa nije skriveno. Nema nikakvog zlata i nakita. Ako vam se dopada, slobodno uđite, uzmite, ali vas molim da mi ostavite sve čisto i sređeno.“ Prijatelji su je zafrkavali: Vesna sprovodi pedagogiju sa provalnicima. Istrpela je podrugivanje i dočekala svojih pet minuta. Posle sledećeg obijanja, razbijeno staklo bilo je počišćeno. Nigde krša i loma. Obijača su konačno uhvatili i pozvali Vesnu da se, na sudu, pridruži optužba. Odbila je i objasnila: pismen je, a i uredan!

 

Ostavite komentar