ZBOG VICA O TITU ZAVRŠILA NA GOLOM OTOKU Novinarka „Politike“ bila uhapšena zbog šale koju je ispričala kolegama u redakciji

Jovanka Ženi Lebl (1927—2009) je bila srpska novinarka jevrejskog porekla.

Jovanka Ženi Lebl (1927—2009) je bila srpska novinarka jevrejskog porekla. U vreme Drugog svetskog rata je uhapšena i odvedena na prinudni rad u Nemačku. Posle rata je kao novinarka „Politike“ uhapšena zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra rekla svojim kolegama u redakciji.

Poslata je na Goli otok na dve i po godine, a bilo joj je samo 22. O svemu što je proživela niko nije smeo da piše, te se o njoj jako malo stvari znalo.

Šta se zapravo desilo?

Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću, jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu „Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela“, koja je bila jedna od najpopularnijih.

Ženi je taj vic prepričala u redakciji, a gotovo odmah po nju su došla dva udbaša. Kao glavni razlog su naveli da je govorila protiv Tita, kao i da nije prijavila od koga je čula sporni štos, navedeno je u tekstu koji je objavljen u Politici u julu 2013. godine.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. Od aprila 1949. do oktobra 1951. godine proživela je strašne stvari, a od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu, ali se ona suprotstavila tome. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara.

Ženi je mnogo godina kasnije, posle raspada Jugoslavije, napisala knjigu „Ljubičica bela“, koje je objavljena u Izraelu, gde je živela do smrti 2009. godine. U delu, koje je vrlo brzo postalo bestseler, opisala je sve grozote koje je doživela i videla u logorima.

„Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi, jer su postale narodni neprijatelji“, pisala je Ženi u knjizi, piše Kurir Stil.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tanjazeigt

Ostavite komentar