NAJPRIVLAČNIJI UKUS SLATKOG; Pita od limete

Pita za koju se kaže da je pravi američki klasik

U Americi se za ovu pitu koriste tzv. Ki limete koje su manje i aromatičnije od najčešćih persijskih.
Recept za ovu pitu nije prestar. Nastala je nastankom kondenzovanog mleka i to zaslađenog. Ovo mleko se može i napraviti ukuvavanjem šećera i običnog mleka dok se zapremina ne smanji na polovinu početne. Može i od mleka u prahu. Sad se i kod nas može kupiti u velikim supermarketima. Uglavnom, tridesetih godina, jedan od najvećih proizvođača kondenzovanog mleka u Americi je lansirao recept za pitu koja je bila preteča ovoj.
Ne morate specijalno peći Grem krekere da biste napravili ovu pitu. Ona će biti fina i sa nekim drugim keksom, ali ovi krekeri joj ipak daju specifičan, posebno dobar ukus…
Donja kora:
170 g Grem krekera (može i neki drugi keks)
70 g otopljenog putera
2 kašike šećera
Fil:
200 ml sveže oceđenog soka od limete (7-8 komada)
2 kašike šećera
izrendana kora 1 limete
400 g (1 konzerva) zaslađenog kondenzovanog mleka
3 žumanceta
Dekoracija:
200 ml slatke pavlake
limeta isečena na kolutove
Pripremite plitki kalup za pite ili tartove (najbolje onaj sa dnom koji se može izvaditi) prečnika 23 do 25 cm.
Krekere stavite u posudu multipraktika i sameljite. Dodajte šećer i otopljen puter, pa sve izmešajte da dobijete ujednačenu, lepljivu masu. Ovom masom obložite dno i ivice pripremljenog kalupa. Utapkajte prstima, pa pokrijte providnom folijom. Koru stavite u frižider da se stegne oko 1h.
Dok kora stoji u frižideru, izrendajte koru od jedne limete, a sve ih iscedite da dobijete 200 ml soka. Sok možete procediti da uklonite pulpu, ali ja to nisam uradila.
Uključite rernu da se greje na 175C. U posudu multipraktika ili male električne seckalice stavite 2 kašike šećera i dodajte izrendanu koru limete. Miksajte da šećer dobije donekle zelenu boju. Ovo možete i ručno, koliko je moguće. Šećeru dodajte kondenzovano mleko, žumanca i sok od limete, pa sve dobro izmešajte u ujednačenu masu. Ovu masu sipajte u ohlađenu koru koju ste prethodno izvadili iz frižidera.
Pecite pitu u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Površina će se stegnuti, ali neće dobiti neku intenzivnu boju. Izvadite ju iz rerne, sačekajte da se ohladi, pa stavite u frižider da prenoći, ili bar na nekoliko sati.
Pre služenja dekorišite ulupanom slatkom pavlakom, a preko pavlake složite jednu limetu isečenu na kolutove.
Uživajte!

Ostavite komentar