AKO KREĆETE NA PUT: Smete da nosite samo ovu hranu – evo zbog čega!

Ukoliko napravite pogrešan izbor i na letovanje krenete sa hranom koja se lako kvari, odmor može da pokvare stomačni problemi. Zato neprilike sprečite na vreme.Ako vaš put traje duže od dva sata, sa sobom morate da nosite mini-frižider. Ukoliko želite da za celo obezbedite hranu, morate da znate da ona ne sme da stoji u frižideru duže od četiri dana.

– Crevne infekcije su češće letnjim mesecima , odnosno toplo vreme daje bakteriji više mogućnosti za razmnožavanje i kontaminaciju hrane. Iz tih razloga potrebno je hranu čuvati dobro raslađenu i posle obroka je brzo vratiti u frižider- kaže dr Ratko Tomašević, gastroenterolog, Kliničko-bolničkog centra Zemun.

Na listi hrane koju ne treba da nosite na put nalaze  lako kvarljive namirnice, mlečne proizvode i meso. Kako dodaje lekar, salmonela može lako da se nađe u žumancima nekonzumnih jaja. Iz tog razloga u mini-frižideru ne treba da se nađu ni namirnice u kojima ima neobrađenih jaja, poput majoneza, kremova, filova.

Sa druge strane, na put smete da nosite instant kesice za supu, suhomesnate proizvodei u vakumiranoj ambalaži i testenine. Da ste napravili pogrešan odabir hrane, možete da saznate lako preko ovih simptoma, mučnine,povraćanja, grčeva u trbuhu i dijareja koje nekada mogu da sadrže primese krvi.

– Ovi simptomi mogu biti praćeni povišenom temperaturom, glavoboljom, i značajnom dehidracijom- dodaje lekar.

U takvoj situaciji može da vam pomogne čajna dijeta. Iz ishrane izbacite mlečne proizvode i slatkiše, a jedite  prepečeni hleb, supe i bareno povrće. Unosite dovoljno tečnosti, nezaslađenih čajeva i vode.

Ostavite komentar