AKO UREĐUJETE MALU PROSTORIJU Ovo je pet grešaka koje se najčešće prave

Nekoliko saveta kako da dom učinite prostranijim, iako je manje površine.

Dekorisanje male sobe može biti izazov – ako možda mislite da manje prostora znači manje izbora, lako je pogrešiti.

Međutim, kada znate šta ne treba da radite, sve je lakše.

Dizajneri enterijera smatraju da ove greške čine male prostore još manjim i nepristupačnijim za život.

Previše nameštaja

Bilo da se radi o maloj spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili kućnoj kancelariji, prema dizajneru enterijera Ejmi Svicer, jedna od najčešćih grešaka je popunjavanje svakog dostupnog dela nameštajem i dekorom, piše Real Simple.

„Umesto toga, izaberite nekoliko ključnih delova koji služe višestrukim funkcijama i ostavite malo prostora za disanje“, kaže ona.

Ne merite nameštaj

Budite sigurni da će nameštaj koji kupujete zaista odgovarati prostoru.

„Pažljivo izmerite i izaberite nameštaj odgovarajuće veličine“, savetuje dizajner.

Tamne boje

Ako ste oduvek želeli da ofarbate sobu u crno ili da instalirate tamnoplave tapete, vaša minijaturna dnevna soba možda nije mesto za to. Nećete dodati eleganciju prostoru, već ćete samo dobiti malu i skučenu prostoriju.

Međutim, to ne znači da ste ograničeni samo na svetle boje za svaki element. Tamnozelena stolica ili kestenjasto ćebe mogu dodati nagoveštaj drame bez zatvaranja sobe.

Blokiranje prozora

Prirodno svetlo može učiniti da mala soba bude veća i prozračnija. Dakle, ključno je pustiti što više sunca. Dizajner savetuje da ne blokirate prozore teškim zavesama ili glomaznim nameštajem i umesto toga koristite prozirne zavese ili roletne kako biste pustili svetlost. Jedan „trik“ za povećanje prirodne svetlosti je ogledalo.

„Ogledala mogu da rade čuda u malom prostoru, reflektujući svetlost i stvarajući iluziju dubine. Postavite veliko ogledalo nasuprot prozoru da biste maksimizirali efekat.“

Previše različitih stilova

Iako je sasvim u redu ceniti moderne, tradicionalne i savremene stilove, često je neuredno mešati različite estetike u manjoj prostoriji. Zato pokušajte da se držite jednog stila i šeme boja, savetuje dizajnerka.

Ostavite komentar