AKO VIDITE PLESAN NE JEDITE Tehnolog izrekao upozorenja

Ne upotrebljavajte hranu na kojoj je plesan, opasna je!

Znate li koliko brzo treba iskoristiti ajvar ili džem kada načnete teglu? Koliko brzo morate potrošiti jogurt ili sok kada ih otvorite? Većina ljudi postupa po osećaju, ali ako pogrešimo da li se može desiti neka šteta po zdravlje?

O pravilnom čuvanju namirnica, za „RTS ordinaciju“ govorila je Marija Rakić Ljubomirović, inženjer biotehnologije iz Hemijsko-prehrambeno tehnološke škole u Beogradu.

Buđ ili plesan je vrsta gljive koja naseljava vlažna mesta. Čak i ako namirnice držite u frižideru može se dogoditi da se na namirnicama pojavi buđ, a tada je vrlo važno postupiti pravilno kako ne bi trpelo zdravlje.

„Džem i marmelada imaju izuzetnu moć stvaranja plesni jer sadrže puno šećera i puno vode. Kada se plesan stvori na površini obično sklonimo kašikom i bacimo – Ne, nikako“, kaže tehnolog Marija Rakić Ljubomirović.

Važno: Džem neće biti bezbedniji ni ako se prokuva jer ne znamo kakve su plesni po njemu.

Za kiseli kupus ima nade!

Šta se dešava sa kiselim kupusom ako se po vrhu kace uhvati plesan?

„Može da se sabere ta plesan, da se skloni površinski sloj kupusa. Morate da napipate i glavicu kupusa da li je omekšao, u dubini kace neće biti toga, samo površinski“, objašnjava Marija Rakić Ljubomirović.

Kako postupati sa namirnicama koje su u konzervama? Da li ih po otvaranju treba prebaciti u staklene posude?

„Obavezno treba prebaciti u staklenu ili porcelansku posudu, poklopimo i odložimo. Konzerva se čuva jedan dan samo u slučaju ako ste konzervu otvorili i ostavili sadržaj u njoj. Ako prebacite sadržaj, možete je sigurno čuvati dva do tri dana“, ističe tehnolog i dodaje da su mesni proizvodi rizični zbog bakterioloških kvarenja koja su opasna.

Koliko dugo može da traje zejtin (u plastičnoj flaši) nakon otvaranja?

„Zejtin može da traje dva do tri meseca, ali da bude na tamnom mestu bez toplote. Bolje je prebaciti ulje u staklenu flašu, tada može da traje do šest meseci“, objasnila je Marija Rakić Ljubomirović.

Zašto brašno treba čuvati u frižideru?

„Ljudi obično ostave brašno u plakaru gde je toplo. Ne morate brašno držati u frižideru, ali mora biti tamo gde je hladno, kao što je u podrumu. Ako brašno držite u frižideru obavezno ga prebacite u staklenu posudu, nemojte ostavljati u papirnoj kesi“, pojašnjava tehnolog.

Da li možemo da operemo sir ili uklonimo deo na kome se nalazi plesan?

„Ne bih to preporučila. Mi ne znamo kakve su se plesni razvile, zato je najbezbednije ne jesti takve vrste prerađevina“, rekla je Marija Rakić Ljubomirović i dodala da je ista situacija kod biljnih mleka i pavlaka. Naime, ove namirnice podložne su stvaranju plesni, pa i četiri dana čuvanja u frižideru može biti mnogo.

Sok od paradajza

„Domaće pripremljeni paradajz se obično čuva u staklenim flašama, pa u frižideru može da ostane između sedam i deset dana. Tokom kuvanja je dodata so koja je prirodni konzervans koji će održati svežinu“, istakla je. Kupovni paradajz, koji nije prebačen u staklenu posudu, u frižideru može ostati do četiri dana“, zaključila je za „RTS ordinaciju“ Marija Rakić Ljubomirović, inženjer biotehnologije.

Rok trajanja namirnica po otvaranju- čuvanje u frižideru

– džem i marmelada, dve nedelje,
– zimnica, 7 dana,
– kiseli krastavci, 3 meseca,
– ajvar, 3 meseca,
– kečap, 6 meseci,
– senf, 12 meseci,
– konzerve, 1 dan

Rok trajanja namirnica po otvaranju – čuvanje u frižideru

– dugotrajno vreme 7 dana,
– kiselo mleko i jogurt, 7 dana,
– mladi sir, 7 dana,
– stariji sir, 15 dana,
– biljna mleka, 3 dana,
– biljna pavlaka za kuvanje, 4 dana,
– pasterizovani sokovi, 2-3 dana,
– sok od paradajza, 4 dana,
– brašno, 6 meseci

Ostavite komentar