U svakom obroku trebalo bi da se nađe bar po jedna porcija povrća. Ako trenutno postite ili iz bilo kog razloga ne jedete meso, a volite da probate nešto malo drugačije, po uzoru na azijsku hranu, donosimo recept za tofu s kikiriki sosom i povrćem. Ovo jelo mogu jesti i osobe osetljive na gluten.
Sastojci:
400 g tofua
⅓ glavice zelenog kupusa
⅓ glavice crvenog kupusa
2 do 3 srednje šargarepe
veza korijandera
2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
so, biber
maslinovo ulje
Za sos:
1-2 kašičice susamovog ulja
4 kašike kikiriki putera
1 kašika meda
1 kašika soka od limuna
2 kašičice soja sosa
so
Priprema:
Iscedite višak vode iz parčeta tofua. Narežite na šire komade i još malo utapkajte ubruse kako biste upili višak tečnosti. Zagrejte 2 kašike ulja za prženje u velikom tiganju. Pržite tofu prvo s jedne a zatim i s druge strane dok ne dobije lepu zlatnu boju.
U međuvremenu, napravite sos od kikirikija. Pomešajte puter od kikirikija zajedno s medom, sokom od limuna, soja sosom, susamovim uljem i malo vode. Dobro umutite da se sjedini I postane glatka smesa. Ako je pregusto, dodajte još vode, a ako volite slanije, posolite.
Na kraju napravite salatu- narežite kupus i šargarepu, dodajte seckani korijander i začinite po ukusu uljem, začinima i sokom od limuna.
Stavite na dno tanjira saltu, preko nje tofu kriške i prelijte sosom.