DA SE PODSETIMO Obavezan jelovnik za doček Nove godine u doba Jugoslavije, da li se sećate

Ovo je hrana koja se obavezno spremala u Jugoslaviji, a mi smo zaboravili na nju.

Za sve one koji će novogodišnje praznike dočekati u kući sa porodicom i prijateljima, predlažemo zaboravljeni jelovnik iz doba Jugoslavije.

Najčešće se slavilo u krugu porodice i prijatelja. Tada bi se drušvo okupljalo oko bogate novogodišnje trpeze.

Evo šta se tada nalazilo na meniju u novogodišnjoj noći:

Ruska salata 

Sastojci:

  • Krompir
  • šargarepa
  • grašak
  • kiseli krastavčići
  • pileći file – kuvan
  • majonez
  • so i biber
  • kuvana jaja

Priprema: Povrće skuvati i sitno iseckati. Pileći file sitno iseckati, kao i jaja pa dodati povrću. Staviti začine i majonez i sve izmešati.

Domaća pita sa sirom

Potrebno za kore:

  • 300 grama belog brašna
  • prstohvat soli
  • ulje
  • voda

Potrebno za fil:

  • 400 grama sira
  • 3 komada jaja
  • so
  • ulje

Priprema: Kore umesite od brašna, soli i vode. Kada umesite testo dodajte malo ulja pa ga dobro premesite na radnoj površini. Testo ostavite pod folijom u frižideru oko 3 sata. Nakon toga ga razvijte i filujte sa filom od sira, jaja i soli. Pecite u rerni oko pola sata na 200stepeni Celzijusa.

Sarma po receptu Steve Karapandže

Potrebno je:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza
  • Za zapršku:
  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Pečenje

Bez pečenja nije mogla da prođe nijedna svečana trpeza u Jugoslaviji. Tada se mahom čitavo prase ili jagnje „okretalo“ na ražnju, a oni koji su slavili sa malim brojem ljudi, svinjski but su pekli u rerni i to po ovom receptu:

Potrebno:

 

svinjski but, so i biber

 

Način pripreme:

Meso dan pre dobro namazati sa solju i biberom pa ostaviti da prenoći. Sutradan rernu uključiti na 250 stepeni Celzijusa, a u pleh staviti meso i dodati 1 čašu vode. Meso peći 25 minuta, pa smanjiti rernu na 180 stepeni i peći još 2 sata. Svakih pola sata dodajte po 1 čašu vode.

Računajte da ćete meso peći onoliko sati koliko ima kilograma taj komad. I ne zaboravite da dobro pečenje zahteva strpljenje.

 

Od slatkiša doboš torta

Kore:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika brašna, ne prepunih
  • 1 kesica vanilin šećera

Fil:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade
  • 200 g margarina ili putera
  • 2 kesice vanilin šećera

Glazura:

  • 200 g šećera

Priprema:

Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.

Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, priblizno oko 40 stepeni. Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.

 

1 komentar na vest “DA SE PODSETIMO Obavezan jelovnik za doček Nove godine u doba Jugoslavije, da li se sećate”

  1. Dvno secanje na prosle dane..! I svi su bili srecni i zadovoljni! Puno druzenja, komunikacije i veselja, muzike i pesma! I cestitki! Nista nije bilo skupo ,da nije bilo dostupno, prosecnim primanjima!Nije bilo ovoliko ubistava ,samoubistava i uzasa kao danas!

    Odgovori

Ostavite komentar