DANAS JE ARANĐELOVDAN Slavimo sabor Svetog Arhangela Mihaila, trudite se da imate dobre misli i nemojte počiniti ovaj veliki greh

Pravoslavni vernici i SPC danas slave Aranđelovdan, odnosno sabor Svetog Arhangela Mihaila.

Aranđelovdan je dan koji je crkva posvetila slavi svih anđela i prvog među njima, Svetog Arhangela Mihaila.

Crkva procenjuje da je Aranđelovdan kao slava, po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

Svaki čovek  na dan krštenja dobije svog anđela, oni čuvaju čoveku život i zdravlje i paze da čovek, zbog svog neznanja i  nesmotrenosti ne napravi kakvu pogrešku.

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je prvi Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe.

Na ikonama se Arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, kao borac sa mačem koji je pobedio zlo u jednoj, i kantarom u drugoj ruci, jer, prema narodnom verovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.

U vreme rimskog pape Silvestra i aleksandrijskog patrijarha Aleksandra ustanovljen je ovaj praznik – arhistratiga Mihaila i ostalih sila nebeskih u novembru.

Zašto baš u novembru?

Novembar je zapravo deveti mesec od meseca marta, koji se smatra trenutkom stvaranja sveta.

A deveti mesec posle marta uzet je zbog devet anđelskih činova koji su najpre stvoreni.

Običaji i verovanja na današnji dan

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!

U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno.

Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

Na ovaj dan, predanje kaže, valja pomoći siromašnima i nemoćnima, dati im hrane i pića, uputiti toplu reč.

Ukoliko to ne učinite, veruje se da će anđeo koji je stalno uz vernike poslati strašnu kaznu.

Oni koji ispolje najvažniju hrišćansku vrlinu na Aranđelovdan, mogu očekivati blagost ovog svetitelja koji će se vam ispuniti i onu najveću želju.

Ostavite komentar