DANAS JE PREPODOBNI JOSIF HIMNOGRAF Izgovorite naglas ovu molitvu za zdravlje

Kao monah bio je uzor svima u postu.

Po smrti roditelja, Josif pređe u Solun, gde se zamonaši.

Kao monah bio je uzor svima u postu, krajnjoj uzdržljivosti, neprestanom moljenju, psalmopojanju, bdenju i trudu.

Solunski episkop rukopoloži ga za jeromonaha.

Znameniti Grigorije Dekapolit posetivši Solun zavoli Josifa dušom i srcem zbog njegovog retkog karaktera, te ga uze sobom u svoj manastir u Carigradu.

Kad opet buknu plamen ikonoborske jeresi pod Lavom Jermeninom Josif bi upućen u Rim, da pozove papu i rimsku crkvu u borbu za pravu veru.

No na putu uhvate ga pirati i dovezu na Krit, gde su ga jeretici držali 6 godina u tamnici.

Josif se radovao što se udostojio stradati za Hrista, i neprestano je za to blagodario Bogu smatrajući železne verige na sebi kao ukrase od zlata.

Šeste godine, na Božić, izjutra zli car Lav bi ubijen na jutrenju u crkvi. U taj sami čas javi se sveti Nikolaj Josifu u tamnici i reče mu: “Ustani i sleduj meni!”

Josif se oseti kao dignut u vazduh i na jedanput obre se pred Carigradom.

Njegovom dolasku obraduju se svi pravoverni. Ispevao je kanone i stihire mnogim svetiteljima. Imao je dar prozorljivosti, zbog čega ga patrijarh Fotije postavi za duhovnika i ispovednika sveštenstvu preporučujući ga kao: “čoveka Božjeg, angela u telu, oca otaca”.

U dubokoj starosti predade duh svoj Gospodu, kome je verno služio i delom i pesmom. Skonča mirno uoči Velikog Četvrtka 883 god.

Molitva glasi:

U tebi se, Oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Josife, raduje se duh tvoj.

Ostavite komentar