DANAS SU VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE: Ove običaje treba ispoštovati kao znak sećanja na preminule

Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas Velike (zimske) zadušnice, kao znak sećanja na sve preminule

Na današnji dan se posećuju groblja i prislužuju sveće na grobovima najbližih i u hramovima.

Crkva je propisala posebne dane – Zadušnice, i to četiri puta godišnje, kada se posebno molimo za pokoj duša preminulih.

Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, a u subotu pred Duhove su letnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Na dan zadušnica ide se u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se prislužuju sveće, a sveštenik obavi kratki obred i okadi grobove.

Verovanja

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito – koljivo, koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemaljskom mraku, nego u svetlosti Sunca.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.

Sveća je simbol svetlosti Hristove koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Zadušnice su dan posvećen upokojenim, pa prema tome, treba otići na službu u crkvu, obići grobove, preliti ih vinom, urediti i okititi cvećem i upaliti sveće.

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da idu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene.

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na deljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.

Molitva za upokojene

“Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju. I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje. Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.”

1 komentar na vest “DANAS SU VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE: Ove običaje treba ispoštovati kao znak sećanja na preminule”

  1. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.
    Eto kako se nanosi sramota svetom Bogu i Ocu Gospoda Isusa Hrista – Jehovi. Jer Jehova je Bog živih a ne mrtvih. Ali on nije Bog koji čuva mrtve u doslovnom svesnom stanju raja, pakla, limba kako veruju crkve, već Bog čuva neograničeno sećanje na mrtve i jedva čeka da ih uskrsne. Mrtvi nisu svesni ničega kako je to lepo napisao kralj Solomon u svojoj knjizi Propovednik, pa im ne treba ni liturgija, ni mirisni kad. A apostol Pavle je u poslanici Rimljanima napisao da ko je umro oprostio se od svog greha, jer plata za greh je smrt. A Isusova otkupna žrtva je temelj za večni život.

    Odgovori

Ostavite komentar