INFUZIJA ZA BILJKE: Ova domaća smesa od 3 sastojka čini pravu magiju!

Napravite vašim biljkama domaću hranljivu smesu od tri sastojka i gledajte kako džigljaju

Ova prirodna, domaća biljna hrana sigurnija je od kupovnih sintetičkih đubriva, koja mogu naštetiti biljkama ako se primenjuju previše obilno

Bilo da imate baštu, biljke na terasi ili pak u stanu, jesen je vreme kad im se poklanja pažnja koliko u proleće. Vegetacija tone u san, ali neke biljke nastavljaju svoj jesenji i zimski život. Zato je važno pripremiti zelene mezimice za san ili novo godišnje doba.

Biljkama su, kao i ljudima, potrebna određene hranjive materije da bi bile jake i site. Zdravo, uravnoteženo tlo sadrži sve hranjive materije koje su potrebne biljci, ali ih s vremenom može izgubiti. Đubriva često sadrže tri esencijalna biljna hranjiva – kiseonik, fosfor i kalijum – kao i niz korisnih mikronutrijenata koji mogu pomoći u fotosintezi. S druge strane, biljna hrana obično sadrži samo nekoliko njih.

Međutim, kako piše MindBodyGreen, moguće je napraviti vlastitu biljnu hranu koristeći uobičajene kuhinjske sastojke koji bi inače otišli u smeće. Ova prirodna, domaća biljna hrana obično je sigurnija od sintetičkih đubriva kupljenih u prodavnici, koja su vrlo koncentrisana i mogu naštetiti biljkama ako se primenjuju previše obilno.

Sastojci:

– Nekoliko ljuski od jaja koje su prthodno očišćene, osušene i smrvljene na male komadiće

– 1-2 šolje taloga kafe

– 1 kora od banane

Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi. Za baštenske biljke iskopajte rupu nekoliko centimetara ispod zemlje kako biste stavili smesu, a zatim ponovno prekrijte zemljom. Za sobne biljke napunite posudu zemljom, dodaje smesu, a zatim nastavite da punite lonac zemljom i biljkama na početku vegetacije.

Ovi sastojci pružaju stalan izvor kalijuma, fosfora, kalcijuma i kiseonika. Kiseonik iz taloga pomaže u rastu listova, kalcijum i fosfor iz jaja pomažu u rastu i snazi ​korena, a kalijum iz banane može poboljšati zdravlje biljaka.

Ostavite komentar