NABAVITE SOBNU BILJKU KOJA PRIVLAČI BOGATSTVO Sve o krasuli, drvu novca, koje obavezno treba imati u domu

Evo detalja o negi, održavanju, ceni ove sobne biljke, jer one su oduvek bile mnogo više od ukrasnog detalja.

Sobne biljke oduvek su bile mnogo više od ukrasnog detalja u enterijerima različitog tipa, počev od privatnog životnog okruženja, preko ugostiteljskih objekata, do radnih prostorija, kancelarija, holova i slično. Biljke imaju i simboličku i realnu, praktično primenjivu svrsishodnost i moć. Vezujemo ih za različita verovanja, a njihova prirodna svojstva odista pozitivno utiču na naš život.

Krasula, poznata kao biljka koja donosi novac i blagostanje, svakako je jedan od sukulenata koji ljudi veoma rado drže u prostoru gde borave.

Više o ovoj biljci, njenim vrstama i varijetetima, nezi i održavanju ćemo saznati u nastavku teksta.

No, zbog čega je sobno bilje i cveće važno? Zbog čega je dobro ozeleneti naše domove i radno okruženje? Osim toga što biljke vizuelno doprinose lepoti prostora, razbijaju monotoniju enterijera i u njega unose svežinu već samim svojim izgledom i prisustvom, biljke pozitivno utiču na čovekovo zdravlje.

Pokazalo se da su one prirodni prečistači vazduha, te da mogu u nezanemarljivoj meri filtrirati vazduh koji udišemo od štetnih čestica koje njime cirkulišu.

Sobne biljke ublažavaju negativne efekte zračenja kojem smo gotovo neprestano izloženi u svim zatvorenim prostorijama, budući da stalno koristimo elektronske uređaje ovog ili onog tipa, kako na poslu, tako i kod kuće. Prema nekim istraživanjima, utvrđeno je da biljke čak mogu povećati i radnu produktivnost, te je sasvim praktično držati ih na radnom mestu.

Naravno, svaka od kućnih biljaka je različita i zahteva određeni stepen nege i održavanja.

Pojedine sobne biljke su zahtevnije od drugih, dok ima i onih koje su veoma pogodne za ljude koji često putuju ili jednostavno nemaju vremena da se posvećuju onim vrstama koji iziskuju redovno zalivanje ili neki drugi vid nege.

Krasula spada u red lako održivih biljaka. Naziva se još i parica ili drvo novca.

Istorija i poreklo

Krasule su rod sukulenata koji obuhvata oko dvesta prihvaćenih vrsta, među kojima je jedna od najpoznatijih Crassula ovata, sa svojim varijetetima, kod nas poznata kao ’drvo novca’ ili jednostavno krasula. Ovu biljku takođe nazivaju i ’srećna biljka’, ’biljka novca’ ili ’žadna biljka’, odnosno Jade plant, kako je najčešće pronalazimo na engleskom govornom području.

Žadna biljka krasula je sukulent koji potiče iz Južne Afrike, iz provincija Kvazulu-Natal i Istočni Kejp, a može se naći i u Mozambiku. Danas je rasprostranjena širom sveta i gaji se kao sobna biljka.

Popularnost krasule uglavnom potiče od činjenice da ova biljka ne zahteva posebnu negu i da se veoma lako održava, o čemu ćemo detaljnije govoriti. Krasula je zimzelena biljka koju karakterišu mesnati, fini i sjajni zeleni listovi, bogate žadne nijanse, po čemu je i dobila jedan od naziva.

Listovi mogu poprimiti i drugačiju boju, u zavisnosti od izloženosti suncu, ali i tipu biljke. Ako je krasula izložena jakom suncu, ivice listova mogu poprimiti crvenkastu nijansu. Stabljike krasule su debele, samo stablo je žbunasto i razgranato, ali kada slobodno raste, može da dosegne visinu i do dva i po metra.

Postoje mnogobrojni varijeteti i kultivari ove biljke i veoma su popularni za uzgoj kao sobno cveće. Neki od varijeteta su nagrađeni od strane Kraljevskog društva za hortikulturu u Londonu.

Zanimljivosti i popularnost

Krasula biljka je svakako najpoznatija kao ’drvo para’, stablo koje donosi novac i sreću, te stoga i veoma omiljena. Zanimljivo je i da je nekada zovu i ’kinesko drvo novca’ ili ’japansko drvo’, mada sama biljka potiče iz sasvim drugog kraja sveta. Međutim, krasula je jedna od biljaka koje ima primenu u feng šuiju i može u svakom smislu oplemeniti vaše okruženje.

Stara kineska veština, koju znamo pod nazivom feng šui, bavi se uređenjem prostora, kako bi se energije u njemu usaglasile, te slobodno proticale. Feng šui je zasnovan na posebnim principima rasporeda predmeta u prostoru, uglavnom se svodi na jednostavnost, a biljke u njemu zauzimaju posebno mesto. Krasula, kao biljka za koju se veruje da donosi bogatstvo i blagostanje, jedna je od takvih.

Gde staviti drvo novca, kako bi privuklo dobru sreću u naš dom? Prema nekim od tumačenja, ’drvo novca’ treba postaviti u blizini ulaznih vrata. Na taj način, biljka će privući pozitivnu energiju od spolja, odnosno doneti bogatstvo u dom.

Pored vezivanja za materijalnu dobit i blagostanje u tom smislu, krasula se smatra i biljkom koja uspostavlja harmoniju, kao i biljkom prijateljstva. Upravo iz ovog razloga, krasula je odličan izbor za poklon dragim ljudima: simbolizuje zahvalnost i čvrstinu prijateljstva, želju za deljenjem prosperiteta, a uz to nije nimalo zahtevan poklon.

Vrste

Pomenuli smo da su krasule čitav rod koji obuhvata veliki broj biljaka, među kojima smo izdvojili vrstu Crassula ovata.

Ova vrsta sama obuhvata brojne popularne kultivare, a osim nje, postoje i drugi interesantni i omiljeni tipovi krasule. Pogledajmo koje su neke od popularnih i zanimljivih vrsta i varijeteta ovog sukulenta.

Crassula ovata ’Botany Bay’ – Ovaj varijetet krasule je kompaktan, žbunast i odlikuje se mesnatim okruglastim listovima koji u suvim uslovima dobijaju crvenkastu nijansu. Sami listovi imaju crvene završetke.

Crassula ovata ’Hobbit’ – Ime ovog kultivara, naravno, povezano je sa njegovom patuljastom veličinom, što ga čini izuzetno zgodnom biljkom za svaki prostor.

Ne izrasta više od 30 cm u visinu. Ima zelene listove, a po strukturi su mu slični varijeteti ’Skinny Fingers’ i ’Gollum’.

Crassula ovata ’Hummel’s Sunset’ – Izuzetno lep i nagrađivan varijetet, zahvaljujući raskošnoj boji listova, koji od zelenih prelaze u zlatasto crvene u zimskom periodu.

Crassula marginata ’Variegata’ – Ova vrsta je poznata i pod nazivom ’Calico Kitten’, takođe zahvaljujući specifičnoj boji listova. Oni su srcolikog oblika i veoma interesantne kombinacije sivozelene, pink-kremaste i limun-žute boje.

Crassula capitella ’Campfire’ – Još jedan interesantan tip krasule, koji se odlikuje listovima u obliku propelera, u dramatičnoj kombinaciji svetlozelene i svetle crvene nijanse, zbog čega zaista nalikuje logorskoj vatri.

Crassula mesembryanthemoides – Krasula poznata i kao ’mesečav sjaj’, jedinstveni je primerak sukulenta sa dugi i uzanim sivozelenim listovima, prekrivenim kratkim belim dlačicama, koje im daju specifičan srebrnasti sjaj. Biljka izgleda kao prekrivena injem.

Crassula perforata – Izuzetan primerak krasule sa trouglastim listovima zelene boje, čije ivice postaju crvene, ukoliko je izložena jačem svetlu, što joj daje posebno interesantan izgled.

Crassula nudicaulis – Biljka specifičnog izgleda, poznata i kao ’đavolji rogovi’, dugih, tankih, šiljatih listova koji izrastaju iz centra same biljke i takođe poprimaju crvenu boju prilikom izlaganja suncu.

Crassula rupestris – Neki je smatraju za jedan od najlepših hibrida krasule, zbog izuzetno zanimljivog oblika listova. Oni su okruglasti, sivozelene boje do crvenkaste boje i deluju kao gusto nanizani jedan do drugog.

Crassula arborescens undulatifolia – Poznat i kao ’kovrdžava’ krasula, ovaj varijetet se od obične krasule razlikuje po interesantno uvijenim listovima, po kojima je i dobio naziv.

Nega i održavanje

Krasula spada u red manje zahtevnih biljaka i odličan je izbor za držanje u stanu. Ukoliko želite da oplemenite svoj prostor biljkom za koju se veruje da privlači i novac i sreću u vaš dom, a sama ne zahteva preteranu brigu, krasula je odličan izbor.

Kao i ostali sukulenti, ona ne zahteva mnogo zalivanje, a treba joj određena količina svetlosti. Nega ove biljke nije komplikovana i zasniva se na nekoliko jednostavnih smernica po pitanju osvetljenja i zalivanja. Treba voditi računa o odabiru i kvalitetu zemljišta, te na pravilan način biljku presađivati i razmnožavati. Koja je temperatura idealna za držanje krasule?

Temperatura

Ovoj biljci pogoduje sobna temperatura, a raspon koji sasvim lepo podnosi kreće se između 12 i 23 stepena Celzijusa. Čudesno ’drvo novca’ dobro opstaje i preko zime, ali treba voditi računa da se biljka ne izlaže preterano niskim temperaturama, svakako ne ispod 10 stepeni. U slučaju velike hladnoće, treba je premestiti u topliju prostoriju.

Svetlost

Krasula ne voli promaju, kao ni preterano isušen vazduh koji se izduvava iz uređaja za grejanje i sl. Voli svetlost, pa su prozori okrenuti na južnu stranu dobar izbor za ovu biljku. Gde je držati?

Krasulu svakako treba postaviti na svetlo mesto, no ipak budite obazrivi da je ne presušite. Ukoliko je boravila na hladnijem mestu, suncu je izlažite postepeno.

Zalivanje

Krasulama nije potrebna velika vlažnost, budući da savršeno dobro opstaju u prirodno suvim uslovima. Pravilno zalivanje je od ključnog značaja za održavanje sukulenata, koji prirodno zadržavaju potrebne količine vode. Krasulu je preporučljivo zalivati jednom u dve nedelje, a u zimskom periodu i manje od toga. Ne treba je zalivati, ako je zemljište vlažno. Potrebno je da se ono sasvim isuši između dva zalivanja.

Cvet

Crassula ovata daje lepe, sitne bele ili svetložute cvetove zvezdastog oblika i cveta od zime do proleća. Neki tipovi daju i bledo ružičaste cvetove.

Prihrana

Zemlja koja pogoduje krasuli ne treba da sadrži hemikalije. Preporučuje se upotreba zemlje za sukulente i kaktuse, koje sadrži potrebnu količinu minerala. Kao i za ostalo sobno bilje, koje se drži u saksiji, za krasulu je od ključnog značaja dobro dreniranje. Kada je reč o prihrani, postoji nekoliko različitih preporuka. Krasulu možete đubriti samo jednom u toku godine, prihranom namenjenoj kaktusima, i ne u zimskom periodu. Prema drugoj preporuci, krasulu treba đubriti nešto češće, na tri meseca, od proleća, a preporučuje se upotreba tečnog đubriva za sukulente i kaktuse koje se doda prilikom zalivanja biljke.

Presađivanje

Krasula se presađuje na tri do oko pet godina. Preporučuje se da krasulu presadite u posudu koja je sama po sebi teška; ova biljka je takva da tokom rasta pravi teret i može se prevrnuti, ukoliko joj je saksija previše mala. Tek presađenu biljku stavite na osunčano mesto i držite je tu najmanje dve nedelje, kako bi se primila i razvijala. Pored presađivanje, krasulu treba orezivati s vremena na vreme; orezivanje osvežava biljku, održava je zdravom i reguliše njenu veličinu.

Krasulama ne smeta da ih ’doterujete’, ukoliko postanu bujne i nesrazmerne. Za orezivanje krasule se koriste makaze za tu namenu, a biljka se pažljivo oreže, prema željenom obliku.

Razmnožavanje

Kako se razmnožava krasula? Privlačno ’žadno drvo’ može da se razmnožava na nekoliko načina pomoću listova i grančica, i putem semena. Sadnja krasule iz semena je najsporiji način da uzgojite krasulu; obavlja se u prolećnim i letnjim mesecima, bez izlaganja direktnim zracima sunca. Prve klice izbijaju posle najmanje jedne do tri nedelje. Posle izbijanja prvih listova, na ovaj način uzgojene sadnice je potrebno presaditi u zasebne posude; ne činite to dok ne izbiju minimum tri listića. Jedan od popularnih načina je razmnožavanje reznicama, koje možete odvojiti bilo kada u toku godine.

Međutim, leto  je najbolji period za obavljanje ovog procesa. Ova metoda je uspešna i jednostavna: odvojite dobro i zdravu grančicu, pazeći da ne oštetite biljku, zabodite je u pripremljeno zemljište i ne zalivajte previše, dok ne pusti korenje. Krasulu možete razmnožavati i putem listova, tako što ćete odvojiti listić i položiti ga u zemlju, gde će on pustiti koren na odsečenom delu.

Razmnožavanje pomoću lista možete obaviti i tako što ćete list ostaviti par dana da se prosuši, te četvrt lista zabodite u kompost sa šljunkom. Vodite računa da zemljište ne bude preterano vlažno i držite posudu na svetlom mestu. Nakon par i više nedelja možete očekivati izdanke. Najuspešnija metoda ipak je upotreba reznica.

Bolesti i štetočine

Krasula je generalno otporna biljka, ali je ipak mogu napasti i neki ’zločinci’ iz okruženja. Najčešće štetočine koje predstavljaju opasnost za sobno cveće su takozvane ’vunaste uši’, odnosno mealybugs, čije se prisustvo prepoznaje pomoću belih mrlja koje ostavljaju za sobom na listovima biljke. Nije ih se teško otarasiti uz pomoć vate i alkohola.

Paukove grinje su još jedan moguć napadač sobnih biljaka koji može zadesiti i krasulu. Uklanjaju se takođe čišćenjem, a prepoznaju po paučini koju ostavljaju na biljci.

Ukoliko krasulu držite pored drugih primeraka ili drugog bilja, izdvojite je, da biste sprečili širenje štetočina. Jedan od problema sa kojim se mnogi ljubitelji sukulenata suočavaju, posebno ako su tek na početku uzgajanja ovog bilja, jeste prekomerno zalivanje, u strahu da biljka nema dovoljno tečnosti. Ponovićemo da krasulu ne treba zalivati ništa više od napomenutog. Preterana vlažnost dovodi do truljenja korena i odumiranja listova.

Sama krasula može biti potencijalno otrovna za kućne ljubimce. Nestašne kuce i radoznale mace mogu poželeti da se ’počaste’ listovima krasule. Osim što će oštetiti biljku, mogu nauditi i sebi. Ako se najedu biljke, mogu dobiti dijareju i povraćanje, a sam sastav biljke nije dobar za njihovo srce.

Držite krasulu van domašaja životinja.

Prodaja i cena

Krasula je veoma omiljena biljka i prodaja je rasprostranjena širom sveta, pa i kod nas. Ako se pitate gde kupiti biljku koja privlači novac, lako ćete je pronaći na sajtovima dobro snabdevenih cvećara, kao i na malim oglasima.

Cena krasule se kreće od samo nekoliko stotina do više hiljada dinara, u zavisnosti od veličine i tipa, što važi za većinu sobnog bilja, piše sajt kucnebiljke.

Ostavite komentar