U Srbiji je hleb obavezan uz bilo koje jelo, a ako vodite računa o tome šta jedete ili samo izbacujete belo brašno iz ishrane, ovaj recept će vas oduševiti.
Napravite integralni hleb bez trunke belog brašna, a samo 2 parčeta hleba će vas držati sitim satima.
Priprema nije komplikovana, testo se mesi mikserom, a može da traje danima, preporučuje Stvar ukusa.
Sastojci:
- 360 g integralnog brašna
- 200 ml tople vode
- 5 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike bundevinih semenki
- 1 kašika suncokretovih semenki
Priprema:
U toploj vodi razmutite kvasac, pa dodajte šećer i promešajte. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa dodajte prosejano brašno, so, obe vrste semenki i dobro umutite, nekih 20 minuta.
Oblikujte loptu i stavite u posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 30 minuta.
Nakon tog vremena testo pritisnite dlanom, pa stavite u nauljeni kalup dimenzija 21×8 cm.
Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe. Pecite u zagrejanoj rerni na 195°C oko 30-35 minuta.