Oblande su kolač na kom su odrasle generacije, a svaka svečana trpeza, posebno ona slavska, nezamisliva je bez njih.
Načina da pripremite oblande ima bezbroj, a novi recepti uključuju i namirnice poput čokolade i lešnika.
Evo recepta za oblande kakve su se nekada pravile, a njihov ukus će vas vratiti u najbezbrižnije doba.
Sastojci:
1 pakovanje gotovih kora za oblandu
500 g šećera
1 kesica vanilin šećera
120 grama margarina
150 grama mlevenih oraha
1 litar mleka
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, pa ga stavite da se kuva. Posle nekoliko minuta kuvanja dodajte šećer, vanilin šećer i margarin.
Sve vreme mešajte. Pre nego što mleko proključa, dodajte i mlevene orahe
Sve fino promešajte, pa na tihoj vatri kuvajte dok ne dobijete gustu teksturu poput karamele.
Kada se fil prohladi, mažite kore i ređajte ih jednu na drugu.
Kada završite ređanje i filovanje kora, na poslednju koru stavite nešto teško i ostavite da se kolač sasvim ohladi.
Posle toga, kolač je spreman za sečenje i jelo.