NIKAKO U VEŠ MAŠINU Ove stvari peru se ručno, u suprotnom mogu biti zauvek uništene

Iako je tako mnogo lakše, ne treba baš sve prati u veš mašini. Neke stvari bolje je prati ručno.

Pranje kompletne garderobe i donjeg veša u veš mašini može izgledati kao odličan način da uštedite vreme i trud.

Međutim, neka odeća može zauvek biti uništena ako je samo jednom stavite u mašinu.

Koje stvari je najbolje prati ručno ili ih odneti na hemijsko čišćenje?

Grudnjaci

Postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što ubacite grudnjak u mašinu. Kao prvo, žice mogu da oštete bubanj, a kopče mogu pocepati odeću koja se pere zajedno s grudnjacima. Osim toga, ako se kopče zaglave u bubnju, grudnjak će se rastegnuti. I više neće biti pogodan za nošenje. Zato je bolje da grudnjake perete ručno.

Kravate

Većina kravata je napravljena od delikatnih materijala, pa zbog toga prilikom brzog pranja u mašini kravate rizikuju da izgube oblik ili zaprljaju drugu odeću. Kravate perite ručno ili ih ponesite na hemijsko čišćenje, piše Lepota i Zdravlje.

Predmeti sa dekorativnim elementima

Pre nego što ih ubacite u mašinu, zakopčajte pantalone, farmerke, košulje… Rajsferšlusi i dugmići mogu se zaglaviti u mašini i oštetiti odeću tokom pranja. Što se tiče odeće sa dekorativnim elementima, bilo da su to šljokice, perle ili kamenčići, nemojte ih prati u veš mašini, već ručno kako se ne bi zaglavili ili oštetili mašinu.

Čarape za bebe

Sve sitne komade odeće, kao što su čarape za bebe, treba prati ručno jer se mogu zaglaviti i u odvodu. I tako oštetiti mašinu. Ako nemate vremena da perete ručno sitne komade odeće, stavite ih u posebne mrežaste vrećice, zatvorite i tek tad ubacite u mašinu.

Svilena odeća

Većina svilenih predmeta zahteva hemijsko čišćenje (ili bar nežno ručno pranje), jer visoke temperature i centrifuga mogu uništiti delikatnu tkaninu.

Svilena odeća može jednostavno da se pocepa ili izgubi oblik. Ako ćete je prati ručno, nabavite specijalni deterdžent za svilenu odeću.

1 komentar na vest “NIKAKO U VEŠ MAŠINU Ove stvari peru se ručno, u suprotnom mogu biti zauvek uništene”

  1. Sada postoje mrezice za male ili osetljive stvari,brushalteri, kupaci… ponekad i dzempere stavim u mrezicu. A sve sto ima dugmice okrenem na kontra stranu i ne mogu se zaglaviti u bubnju, a i ne lupaju, ako su metalni.I sav donji ves perem u masini na 90*, jer nosim beli pamucni.

    Odgovori

Ostavite komentar