NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU NA VELIKU OPASNOST: Nikada nemojte podgrevati testeninu, činite veliku grešku

Nutricionisti su objasnili i koja vrsta je najbolja za ručak, a koja za veče.

Danas postoji veliki broj različitih vrsta testenina, ali nisu sve jednako korisne za zdravlje. Nutricionisti ističu da je najvažnija vrsta brašna od kog se pravi, kad je reč o koristi ove namirnice.

„Testenine od heljde i soje su veoma korisne. Da biste poboljšali zdravlje, u svoju ishranu možete da uvrstite i proizvode napravljene od brašna od mekinja, koji sadrže puno hranljivih sastojaka i vitamina, ali veoma malo kalorija“, objašnjavaju nutricionisti.

Koje je najbolje doba dana da se jede testenina?

Da biste izvukli najveću korist iz ove namirnice, treba uzeti u obzir ne samo njen sastav već i vreme kada se jede.

Konkretno, pastu od meke pšenice najbolje je jesti za ručak. Tako će telo imati vremena da potroši kalorije pre spavanja. Zanimljivo je da neki nutricionisti preporučuju svojim pacijentima koji imaju poteškoće sa spavanjem da jedu visokokvalitetnu testeninu za poslednji obrok.

„Aminokiseline sadržane u njima doprinose sintezi neurotransmitera, postoji sedativni efekat na nervni sistem. Takođe se preporučuje da se jedu testenine noću zbog činjenice da sadrže mangan koji utiče na centralni nervni sistem i povećava pospanost“, ističu nutricionisti.

Osim toga, nutricionisti ističu i da neke vrste testenine nikako ne bi trebalo da se podgrevaju dan nakon pripreme. 

„Testenine treba jesti sveže, jer ako ih podgrejete, posebno u mikrotalasnoj rerni, skrob, najvažniji ugljeni hidrat u brašnu, postaje modifikovan i slabo svarljiv. Kao rezultat ponovljene ‘obrade’, elektroni se odvajaju od paste koja već sadrži slobodne radikale. Slobodni radikali su supstance koje uzrokuju mutacije u ćelijama, to su štetne supstance, tada su potrebne ‘gomile’ antioksidansa da bi se uklonili iz tela i neutralizovao njihov štetan efekat“, objašnjavaju nutricionisti.

Ostavite komentar