ORANŽ KREM TART: Predivni ukus koji osvežava

Sezonsko voće poželjno u svakom slatkišu

Neke poslastice su zaista vredne truda. Ovaj tart sa ukusom sira, pomorandže i badema je prava poezija finih ukusa uz koju će savršeno prijati šolja tople kafe.
Sastojci za koru

brašno 200 g
mleveni badem 100 g
margarin 150 g
jaje 1 komad
šećer 1 kašika
kisela pavlaka 2 kašike
prašak za pecivo 1/2 kašičice

Za krem
pomorandže 2
želatin 4 kesice
šećer u prahu 170 g
neslani krem sir 500 g
ekstrakt pomorandže 1 kašičica
slatka pavlaka 200 ml
jaja 3 komada
kafa 1 šoljica za uživanje

Priprema
Od  sastojaka za koru umesiti testo, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena. Ohlađeno testo razvucite u krug i prebacite ga uz pomoć oklagije u podmazan i pobrašnjen kalup. Utisnite testo tako da pokrije dno i obod kalupa, pa preko testa stavite pek-papir i preko papira sipajte sloj pasulja. Pasulj služi da optereti koru kako se testo tokom pečenja ne bi deformisalo. Koru pecite 15 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni . Nakon tog vremena skinite papir sa pasuljem i pecite još 10 minuta. Pečenu koru ohladite i pažljivo je izvadite iz kalupa. Dok se kora peče pripremite fil. Stavite želatin u vodu, pa kad nabubri ocedite ga i otopite na tišoj vatri. Pomorandže pažljivo oljuštite i oštrim nožićem izvadite kriškice. Sir umutite sa šećerom u prahu i jajima, pa u tu smesu umešajte umućenu slatku pavlaku, ekstrakt pomorandže i otopljeni želatin. U dobijeni krem dodajte kriške pomorandže od kojih ste nekoliko odvojili za dekoraciju. Pažljivo sipajte krem preko kore i vratite u rernu da se peče 30 minuta na 180 stepeni.
Kad tart dobije lepu boju izvadite iz rerne, ukrasite kriškama pomorandže i pre serviranja dobro ohladite.

Ostavite komentar