ORIGINALAN RECEPT Ovako se kuvao pasulj u JNA

Biće ukusan baš kako treba jer su sve mere u receptu tačne u gram, tako da nema mesta za greške.

Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Jedino što bi vam moglo zapasti za oko je goveđe meso umesto onog koje smo inače naučeni viđeti u pasulju – suvog svinjskog mesa ili kobasica. Naravno da vi možete staviti ono šta vam se više sviđa.

Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smete da promešati pasulj. Ako to napravite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj.

Sastojci:

  • 120 g pasulja
  • 8 g brašna
  • 25 g crvenog luka
  • 1 čen belog luka
  • 10 g šargarepe
  • kašika koncentrata paradajza
  • 100 g goveđeg mesa
  • 20 g masti ili ulja
  • na vrh noža tucane paprike
  • na vrh noža bibera
  • prstohvat sušenog peršunovog lista
  • jedan lovorov list
  • so

Priprema:

Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mestu da se natopi 1-3 sata.

Zatim ocedite vodu u kojoj je bio pasulj, pa ga stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od proključavanja.

Dinstajte povrće

U međuvremenu na deo zagrejane masnoće dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.

Dodajte ostatak povrća u pasulj

Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, pa dodajte polovinu sitno seckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolijivanje tople vode dok sve ne omekša.

Napravite zapršku

Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno seckani beli luk.

Dodajte začine u pasulj

Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno mešanje pasulja da se ne stvore grudvice.

Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno iseckan peršunov list i po potrebi još soli.

Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.

 

Ostavite komentar