Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina
Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini.
Postoje i drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani.
Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu.
Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.
Sastojci:
- 2 kg karfiola
- 2 kg paprika
- 2 kg šargarepa
- 2 kg kornišona
- 2 kg zelenog paradajza
- 2-3 ljute papričice
- 1 veza peršuna
- 1 veza celera
- biber u zrnu
Još:
- 10 l vode
- 500 g soli
- 250 g šećera
- 200 ml esencije
- 10 g vinobrana
- 10 g konzervansa
Priprema:
Povrće dobro operite i isecite po želji.
Krastavac (kornišone) ostavite u komadu.
U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.
Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a ona štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti).
U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran.
Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće.
Ostavite da stoji 20-30 dana.
Sigurno su pre 4.000 – 5.000 godina koristili esenciju, vinobran i konzervans za turšiju. Sve zdravi i antikancerogeni sastojci, po dr Etkeru