PIRE KROMPIR JE UVEK DOBRODOŠAO! Od ostatka od ručka napravite šufnudle

Omiljeni tradicionalni vojvođanski desert

Nemojte bacati pire krompir već napravite fenomenalan slatkiš – šufnudle.

Sastojci:

krompir pire
1 jaje
malo soli
brašno
1 šolja prezle
pola šolje mlevenih oraha
šećera po želji
1 vanilin šećer

Priprema:

U krompir pire dodajte jaje i so i toliko brašna da dobijete mekano testo koje se ne lepi. Napraviti veknicu, nožem je isecite na šnite, svaku šnitu malo brašnjavim dlanovima zaoblite i ređajte na tacnu posutu brašnom.

U dublju šerpu sipajte  oko 2 litre vode, dodajte 1/3 kafene kašike soli i pustite da provri. Kada provri, ubacite šufnudle. Lagano varjačom promešajte ili prodrmajte šerpu, kako se testo ne bi zalepilo za dno posude. Kada šufnudle isplivaju, gotove su.

Izvadite ih šupljom kašikom i stavite u cediljku. Operite ih hladnom vodom i ostavite da se ocede. Za to vreme spremiti prezle.

U tiganju na laganoj vatri propržite prezle na malo ulja. Sklonite sa vatre i dodajte orahe, šećer i vanilin šećer. U tiganj sa prezlama ubacite šufnudle, svako dobro uvaljati sa svih strana.
Služiti tople, po želji sa džemom .

Ostavite komentar