POGLEDAJTE GDE SE NAJVIŠE RAZMNOŽAVAJU BAKTERIJE U VAŠEM DOMU Ovo je tih deset top-mesta

Da li znate da postoje neke stvari koje mogu izazvati infekciju i zdravstvene probleme upravo u našem domu?

Ovo su najopasnija mesta u kući po zdravlje svih ukućana pa posebnu pažnju morate posvetiti održavanju čistoće.

1. Kuhinjski sunđeri

Obični sunđeri za pranje sudova su opasna legla bakterija jer su u stalnom kontaktu sa vodom i dugo se suše. Oni akumuliraju čestice hrane, koje postaju hrana za bakterije i gljivice, a stalna vlažnost stvara još povoljnije okruženje za razmnožavanje mikroba.

Da biste popravili situaciju, češće menjajte sunđere ili ih perite na temperaturama iznad 60 stepeni. Još jedan životni trik, ako kod kuće postoji mikrotalasna pećnica, stavite sunđer u nju na 1 minut – to će ubiti bakterije.

2. Odvod u sudoperu

U odvodu uvek ima vlage i ostataka hrane, a samim tim i bakterija. Problem možete rešiti uz pomoć specijalnih sredstava za čišćenje, kojima odvode treba tretirati najmanje jednom nedeljno, a najbolje svaki drugi dan.

3. Daske za sečenje

Bakterije su posebno aktivne na površini drvenih ploča, pa je bolje koristiti plastične ili keramičke proizvode. Zamislite samo da drvena daska može da nosi 200 puta više klica nego daska za toalet. Idealna opcija je da se za svaku grupu namirnica (meso, riba, povrće i voće) koriste posebne ploče, a nakon upotrebe tretiraju 5% sirćeta.

4. Frižider i zamrzivač

Bakterije se mogu razmnožavati čak i na niskim temperaturama. Posebnu pažnju treba obratiti na fioke u frižideru, gde se obično čuva povrće i voće, jer se na tim mestima češće pojavljuje buđ, a otklanjanje „uzroka“ nije dovoljno, jer pare gljivica lako padaju na druge obližnje proizvode. Redovno čišćenje unutrašnje površine frižidera sapunastom vodom i poštovanje roka trajanja proizvoda omogućava vam da se oslobodite bakterija. Ništa manje klica se ne nakuplja u zamrzivaču, pa je važno i da se unutrašnjost čisti sapunom najmanje dva puta mesečno i, naravno, u zamrzivaču ne treba čuvati hranu koja nije prve svežine.

5. Kupatilo

Ovo je prostorija sa visokom vlažnošću, tako da čišćenje kupatila treba uzeti sa posebnom odgovornošću. Mikrobi se nakupljaju u uglovima, pukotinama, spojevima između pločica, u odvodima, na zavesama. Da biste oprali kupku, potrebno je da koristite specijalno dezinfekciono sredstvo, češće provetravate prostoriju ili vodite računa o uređenju dobrog sistema ventilacije.

6. Četkice za zube

Četkice se moraju oprati nakon upotrebe, jer se preko noći u našim ustima nakuplja značajna količina bakterija, a ujutru ih možemo preneti na četke.

7. Ventilacione rešetke

Mnogi ne obraćaju pažnju na stanje rešetki, jer se nalaze visoko. Ali upravo na rešetkama se stvaraju idealni uslovi za vitalnu aktivnost bakterija. U kući je bolje instalirati uklonjive konstrukcije, koje treba ukloniti i obrisati najmanje jednom mesečno.

8. Toalet

Na zidovima i podu u ovoj prostoriji ima više klica nego na samom toaletu, jer ako ispustite vodu sa otvorenim poklopcem toaleta, onda svi mikroorganizmi iz njega lako padaju na pod i zidove. Izlaz je da uvek ispuštate vodu sa zatvorenim poklopcem i bar jednom nedeljno perete podove i prebrišete zidove u toaletu.

9. Kvake na vratima

Mnogi štetni mikroorganizmi se takođe nakupljaju na ručkama, pa ih tokom čišćenja obavezno obrišite krpom natopljenom alkoholom.

10. Krevet

Sigurno znate da grinje žive u posteljini, što može izazvati razne zdravstvene probleme. Da biste izbegli neželjene efekte i obezbedili zdrav noćni odmor, posteljinu treba prati najmanje jednom nedeljno na temperaturi ne nižoj od 60 stepeni.

1 komentar na vest “POGLEDAJTE GDE SE NAJVIŠE RAZMNOŽAVAJU BAKTERIJE U VAŠEM DOMU Ovo je tih deset top-mesta”

Ostavite komentar