Kada ste gladni, nema ničeg boljeg od tanjira ukusne testenine, bilo da se radi o karbonari, špagetama bolonjeze ili makaronima sa sirom.
Ali, prečesto se može dogoditi da prilikom kuvanja svog obroka slučajno napravite previše testenine i deo može propasti.
Kontrola porcija veliki je problem s testeninom, ali srećom, ekspertkinja je priskočila u pomoć i objasnila kako izbeći kuvanje previše testenine. Roberta d’Elia, glavna kuvarica u Pasta Evangelists u Londonu, podelila je svoje najbolje savete za kuvanje testenine, uključujući i koliko tačno poslužiti po osobi, piše Mirror.
Roberta, koja je poreklom iz Apulije u južnoj Italiji, rekla je: „Važno je kontrolisati svoje porcije, obično poslužujemo 100 g testenine po osobi, a da biste skuvali testeninu do savršenstva, potrebno vam je dovoljno prostora u šerpi kako bi testenina mogla da ‘pleše’ u voda. U jedan litar ključale vode dodate 100 g testenine i tako će se testenina savršeno skuvati i imaćete onaj al dente ukus.“
Dakle, ako biste kuvali za dve osobe, trebalo bi vam 200 g testenine i dva litra vode. A što se tiče dodavanja soli u šerpu, količina koju ćete dodati zavisiće o tome radite li sa svežom ili sušenom testeninom, smatra ona.
„So u vodi ključna je za postizanje najboljeg ukusa testenine. Kad kuvate svežu testeninu tada možete dodati do 10 g soli na litar vode, ali kada kuvate suvu testeninu budite oprezni jer se suva testenina duže kuva. Za suvu testeninu smanjila bih količinu soli i dodala 5 g na 100g testenine i litar vode. Kada kuvate svežu testeninu imajte na umu da je samo pitanje minuta pa sve zavisi o tome jeste li svežu testeninu ostavili da se malo osuši”, objasnila je.
“Ako je malo suva, kuvajte je oko tri minuta, ali ako je tek napravljena i jako je sveža, potrebna joj samo dva minuta. Da biste proverili da li je spremno, moći ćete da vidite kako sveža testenina pluta. Verovatno bih pričekala još minut nakon ovoga i tada je definitivno spremna. Suva testenina je laka, iako zavisi od marke koju koristite. Morate proveriti na ambalaži jer svaka marka ima drugačiji način kuvanja i različita vremena. Ako želite al dente ukus jednostavno sklonite šerpu dva minuta od vremena kuvanja i skuvaćete je kao Italijani”, zaključila je.