Naravno, morate koristiti samo čistu filtriranu vodu bez štetnih čestica.
Ali ovo nije najvažnije ako želite da pripremite ukusno piće po svim pravilima.
Iz navike pritisnemo dugme na kuvalu, a čim proključa, žurimo da skuvamo čaj ili kafu. Stručnjaci upozoravaju – pustite da se voda malo ohladi. Po njihovom mišljenju, idealna šoljica kafe ili čaja priprema se sa vodom koja je na 90-96 stepeni. A ključala voda ima 100 stepeni i otupljuje sav ukus pića, slabi aromu i smanjuje korisna svojstva.
Zbog toga se preporučuje ostavljanje kuvane vode da se ohladi 5-7 minuta dok ne dostigne željenu temperaturu, prenosi Novosti Magazin.
Stručnjaci su čak sastavili listu pića i optimalnih temperatura vode na kojoj treba da se pripremaju:
- Kafa – od 90 do 96 stepeni;
- Crni čaj – od 90 do 98 stepeni;
- Zeleni čaj – 80 stepeni;
- Biljni čaj – 100 stepeni;
- Topla čokolada – od 71 do 85 stepeni.