POZORNICI NA ULICAMA BEOGRADA: Čega se sećaju stariji sugrađani?

Nekada je svaki kvart u Beogradu imao svog pozornika, koji je bio prijatelj, zaštitnik, a ponekad i vaspitač. Vremenom je ta institucija zamrla, da bi se prošle godine vratila među građane Srbije.

Policajci u zajednici, što je zvanični naziv za pozornike, peške obilaze kraj gde su raspoređeni, pričaju sa stanarima i upoznaju vlasnike radnji. Ideja je da ih građani dožive kao dobre komišije kojima mogu da veruju.

„Trudimo se da uspostavimo što bolju komunikaciju sa građanima, da steknu poverenje u policiju, da policiju gladaju kao saradnika, partnera, kao komšiju na kraju krajeva“, rekao je policajac Vladimir Čortanovački za RTS.

Saradnja građana i pozornika je ponekada ključna u kritičnim situcijama, kao kada je dečak na Voždovcu iskoristio trenutak nepažnje roditelja i odlutao do obližnjeg parkića.

„Roditelji su nakon par minuta primetili da deteta nema, došli su da prijave u našoj ispostavi. Građani koji su se našli tu, pozvali su nas i brzom reakcijom smo pronašli roditelje i učinili jedno dobro delo“.

Dani pozornika ponekada su teški i dugi. Kažu da im znači svaki znak pažnje sugrađana.

Reakcije građana veoma pozitivne
Vladimir Stojanov iz Uprave policije pričao je za RTS da su prve reakcije građana na policajce pozornike veoma pozitivne.

Kakva je razlika između policajaca pozornika i komunalnih milicajaca
Kada je u pitanju razlika između policajaca pozornika i komunalnih milicajaca, Stojanov objašnjava da su policajci pozornici pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i imaju sva ovlašćenja i nadležnosti policije, za razliku od komunalne milicije, koja je u nadležnosti Grada.

Ostavite komentar