RECEPT ZA VASILJEVDAN: Domaćice, da podsetimo, da se prave „vasilice“, tradicionalni kolač!

Sutra je Sveti Vasilije Veliki, praznik koji se naziva i Mali Božić.

Na sutrašnji dan se sprema poseban kolač. U pitanju su vasilice. Neki ih spremaju kao slatke, neki kao slane, mnogi premazuju medom. Za koju god opciju da se odlučite, nećete pogrešiti. Mi vam dajemo predlog recepta koji je naša koleginica nasledila od bake.

Recept za vasilice
Sastojci:
600 g mekog brašna
pola paketića svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
oko 3 dl mleka
250 g margarina
med za premazivanje

Priprema:
Kvasac razmutiti u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da ispuni šolju.

Od brašna, pripremljenog kvasca, malo soli i jednog jajeta zamesiti testo sa mlakim mlekom.

Razviti četvrtastu koru i premazati 1/3 margarina, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.

Postupak ponoviti još dva puta, sa odmaranjem od 15 minuta, dok ne potrošite ceo margarin.

Na kraju, razviti koru debljine 0, 5 cm, iseći je na četiri ili više delova, poređati u pleh i izbockati viljuškom na više mesta, ne treba premazivati.

Peći u prethodno zagrejanoj pecnici na 200-220 C oko 20-tak minuta, dok ne porumeni. Izvaditi i još tople ih obilno premazati medom.

Ostavite komentar