RECEPTI UZ MUNDIJAL Napravite svojim ukućanima brze grickalice za predstojeće utakmice

Fudbal i Svetsko prvenstvo u Kataru trenutno su tema broj 1 i prelivaju se u sve segmente.

Njima su podređeni moda, ekonomija a sada i gastronomija. Zato vam predlažemo tri proverena recepta da napravite slano, slasno i ukusno pecivo koje će vama  i vašim ukućanima biti grickalice za napete utakmice koje nas očekuju u nastavku prvenstva.

Brzi slani štapići

Potrebno je:

  • 125 gr margarina
  • 400 gr brašna
  • 2 jajeta
  • kašičica soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo dodaci po ukusu

Priprema:

Umutite margarin sa jednim jajetom i solju, dodajte brašno i prosejan prašak za pecivo, kašiku po kašiku. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj podlozi i premažite umućenim jajetom.

Kad testo postane gusto, dovršite mešenje rukom. Pospite dodacima po ukusu: ljutom tucanom paprikom ili kimom ili karijem… ukusni su i posuti origanom ili drugim suvim začinima. Isecite na uske štapiće i složite u pleh obložen pek-papirom. Pecite kratko, petnaestak minuta, da postanu zlatnožuti.

Lepo je i  da pospete štapiće parmezanom, ali onda ih prvo pecite dvanast minuta pa ih pospite tek pred kraj pečenja.

Keto galete

Potrebno je:

  • 1 veliko jaje
  • 1/2 šolje rendane mocarele

Priprema:

Mocarelu izrendajte na krupnije rende. Umutite jaje i dodajte sir, pa sipajte malo po malo smese u aparat za bakin kolač i pecite.

Ako želite tamnije galete koje možete da filujete slatkim filom, slobodno dodajte u smesu malo kakao praha. Za slatki bakin kolač, možete dodati i rendanu bundevu u osnovnu smesu.

Lepi dodaci su i kokosovo brašno ili mleveni badem – nemojte preterivati i dodajte samo po jednu kašičicu.

Pogačice od sira

Potrebno je:

  • 500 gr slanog sitnog sira
  • 500 gr margarina
  • 600 gr brašna
  • 1 jaje
  • susam
  • morska so

Priprema:

Margarin ulupati penasto, pa mu dodati sir i opet umutiti. Postepeno dodavati brašno uz mućenje i kad ne možete više mikserom da mutite dodajte brašna i umesite testo. Meni je ostalo jako malo brašna kada sam završila mešenje, možda 50 gr, ako ne i manje.

Testo treba da je glatko i mekano. Vratiti ga zatim u posudu u kojoj ste mesili, prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider jedan sat. Nakon tog vremena posuti brašnom površinu, uvaljati testo sa obe strane i razvući na debljinu prsta. Vaditi pogačice modlicom, poslagati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Peći oko 30 minuta zavisno od rerne.

Uživajte uz utakmice!

Ostavite komentar