REŠENA JE DILEMA Evo kada se koristi meko a kada oštro brašno

Iako su razlike male, postoji trik za najbolje kiflice, krofne, palačinke...

Sigurni smo da ste i vi nekad bili u dilemi koje brašno treba da koristite za pripremu nekog recepta – oštro ili glatko.

Glatko brašno je finije mleveno, dok je oštro brašno nešto grublje strukture, jer nije tako temeljno samleveno. Iako je baš minimalna razlika između ove dve vrste, ipak je potrebno koristiti određeno kako bi vam recept uspeo u potpunosti.

Tako se recimo za razvučeno testo poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje…

Oštro brašno:  kolači od dizanog testa, njoke, za pohovanje, palačinke, prhki kolači, za zgušnjavanje jela, princes krofne, ekleri..

Glatko brašno: hleb, peciva, krofne, mafini, testenina..

Ono sa čim nećete pogrešiti je mera pola oštrog, pola glatkog. Tako sigurno svaki recept uspeva, preporučuje Stvar ukusa.

Ostavite komentar