REŠENA VEČITA DILEMA Pekar otkrio dugo čuvanu tajnu – da li rerna treba da se zagreje pre korišćenja

Poznati pekar otkrio kulinarski trik koji mnoge domaćice nisu znale.

Napravili ste testo, poređali kolače, isekli testo za hleb, ali tek sada shvatate da ste zaboravili da zagrejete rernu. Svi mi ponekad pređemo preko recepta ili jednostavno propustimo korak. Svi smo bili u ovoj situaciji u nekom trenutku – i možda se zapitate da li možete da se izvučete bez prethodnog zagrevanja rerne, piše profesionalni pekar Yahoo.

Prethodno zagrevanje rerne je jednostavno uključivanje rerne na željenu temperaturu pečenja unapred, tako da ona dostigne tu temperaturu pre nego što počnete da pečete. Možda to uzimate zdravo za gotovo, ali vruća rerna pokreće sve vaše omiljene reakcije pečenja od samog početka. Pretvara lisnato testo u lisnato, stvara hrskavu koru za pitu i započinje drugi čin dvostrukog dejstva praška za pecivo.

Šta se dešava kada ne zagrejete rernu, zavisi od toga šta pečete. Svaka kategorija peciva zahteva različite reakcije aktivirane toplotom. Hajde da vidimo šta se dešava u svakom slučaju:

Kolačići i keks

Ako kolačiće pečete u hladnoj rerni, mogu se previše raširiti. Kolačići se oslanjaju na početnu toplotu i tako zadržavaju svoj oblik dok se mast u testu topi i širi. Pošto će kolačići duže da se peku, ima više vremena da voda ispari i izaći će suvi umesto vlažni. Takođe će izgledati bledo, pošto se Maillardova reakcija odgovorna za zatamnjenje javlja tek na najmanje 140°C.

Torte i kolači

Pečenje kora za torte takođe može poći po zlu ako ne zagrejete rernu. Toplota širi vazdušne džepove nastale mešanjem putera i šećera, obezbeđujući porast. Takođe aktivira prašak za pecivo dvostrukog dejstva. Bez početne toplote za pokretanje ovih procesa, kolači su gusti i ravni. Napraviće i deblju koru zbog produženog vremena pečenja, što kod torte obično nije poželjno.

Hleb i peciva sa kvascem

Kada pečete veknu hleba, kvasac postaje jači pre nego što umre od toplote. Toplota takođe uzrokuje da se gasovi u testu koje stvara kvasac brzo šire. Ovaj proces se zove aktivacija u rerni, a ako pečete hleb, znate koliko je važan ovaj početni uspon i koliko ga je zadovoljstvo gledati. Bez početnog udara toplote iz prethodno zagrejane rerne, do aktivacije neće doći. Kvasac živi duže, a vekna će propasti. Kora neće potamniti i propustićete ukuse tosta koji dolaze sa zlatno-braon koricom, prenosi Večernji list.

Pite i lisnato pecivo

Ako prethodno ne zagrejete rernu za pite i peciva, završićete sa mokrim pitama i ravnim pecivima okruženim bazenom rastopljenog putera.

 

Ostavite komentar