SALČIĆI Znate li da napravite te divne, starinske kolače

Recept za starinske kolačiće sa pekmezom.

Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.

Salenjaci, salašnjaci – sve su to nazivi za starinsku poslasticu koja se pravi od jednostavnih sastojaka, a koje smo uglavnom jeli kod bake na selu.

Ono što je posebno važno dok ih pečete je da nikako ne otvarate rernu, jer neće biti vazdušasti i hrskavi već će testo splasnuti.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 4 žumanceta
  • rendana kora jednog celog limuna
  • prstohvat soli
  • 300 ml kisele vode
  • 350 g svinjskog sala
  • 1 vanilin šećer
  • pekmez od kajsija
  • šećer u prahu
  • Priprema:

    U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesiti srednje mekano testo, rasklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.

    Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1 cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.

    Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilikom pečenja ili lagano preklopiti na pola.

  • Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta.
  • Gotove salčiće obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati u lisnatim, hrskavim zalogajima, piše Kurir Stil.

Ostavite komentar